2019. július 5. 12:22

Ez derül ki a legfrissebb cégközlönyben megjelent tájékoztatásból, miszerint az április 1-jétől az adásait beszüntetett Echo TV-t működtető társaság szeptember 30-ával beolvad a HírTV Zrt.-be.

Ugyanazon a napon, június 24-én, amikor a Mészáros Lőrinc médiabirodalmába tartozó 11 lapkiadó – mint arról az Mfor.hu elsőként beszámolt – döntött arról, hogy beolvad a Mediaworks Hungary Zrt.-be, további két Mészáros-médiaérdekeltség is elhatározta eggyé válását. Az Echo Hungária TV Zrt. szeptember 30-án beolvad a HírTV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-be – olvasható a cégközlönyben.

Nemcsak az átfedések megszüntetése miatt jött jól Nemcsak az átfedések megszüntetése miatt jött jól

A mostani cégjogi aktus előzménye, hogy március közepén a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány közleményben tudatta, a költséghatékonyság és optimalizálás újabb lépéseként április 1-jétől megszűnik az Echo TV és az azt működtető társaság beolvad a HírTV-t üzemeltető cégbe. Az összeolvadás hivatalos indoka az volt, hogy maximálisan kihasználják a két cég tulajdonlásában, működésében, műsorainak tematikai hasonlóságában, valamint a célközönségében rejlő szinergiákat. Április 1-jétől a HírTV sugározza az Echo TV meghatározó műsorait.

A szeptember 30-ára tervezett beolvadást követően a HírTV Zrt. számai jelentősen megugranak, miután e tekintetben az Echo TV volt a nagyobb léptékű vállalkozás. Így például a 2018. december 31-ei állapotokat tükröző vagyonmérleg-tervezet szerint a HírTV Zrt. mérlegfőösszege 1,45 milliárd forintról 6,62 milliárdra emelkedik.

Ennél sokkal érdekesebb azonban, hogy a cégközlönyben megjelent információkból az is kiderült, a HírTV Zrt. saját tőkéje súlyosan negatív volt 2018 végén, az 912 millió forintos mínuszban volt, szemben az Echo TV Zrt. közel 1,43 milliárdos pozitív saját tőkéjével, aminek eredményeként az egyesült cég közel 517 milliós vagyonnal működik tovább. Valamint több mint 6 milliárdra rúgó kötelezettséggel, amelyből viszont az Echo TV-é volt a nagyobb rész (3,7 milliárd). Ráadásul az összes kötelezettség rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes. Ebből 2,72 milliárd a vevőktől kapott előleg, amit csaknem kizárólag az Echo TV vitt a frigybe, ezzel szemben a közel 2 milliárdos, kapcsolt vállalkozásokkal szembeni kötelezettségek döntő részét a HírTV.

A HírTV tavalyi beszámolója szerint a negatív saját tőke a tetemes veszteség eredménye volt. "Ez a helyzet a 2018-as gazdasági év során alakult ki, amikor a folyamatos működés költségei és ráfordításai meghaladták a bevételeket. A bevételi elmaradást elsősorban a hirdetési piacon elszenvedett üzletvesztés okozta. 2018. augusztus 1-én vezetőség váltás történt. A működés során előtérbe került kiadási oldalról a költségcsökkentés, a bevételi oldalról a piaci részesedés növelése. A gazdasági évből hátralévő időben azonban a megtett intézkedések nem voltak elegendőek a likviditás helyreállítására, a saját tőke rendezésére" - írják a kiegészítő mellékletben. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek november legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 528 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.