<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Kis pénzügyi befektetéssel nagy hasznot ígérő kísérlet kezdődött Budapesten annak érdekében, hogy a hulladék szelektív gyűjtéséhez hasonlóan a kiolvasott, megunt könyvek ne a kukában végezzék, hanem körforgásban maradjanak, azaz egyik olvasó kezéből a másikba kerüljenek.

Az elmúlt hetekben Budapest számos helyszínén jelentek meg a könyveket újra hasznosító könyvespolcok. A Budapesti Közművek (BKM) kísérleti jelleggel könyvespolcokat állított fel a főváros nyilvános terein, hogy a könyvek körforgásban maradjanak. A BKM Ecseri úti, a BKK Széll Kálmán téri és a Fővárosi Önkormányzat ügyfélszolgálatán, a Fővárosi Állatkertben, továbbá a XV. és XVIII. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központokban is vannak könyvespolcok, tehát a megújult kerületi hulladékudvarokban is gazdát cserélhetnek a régi könyvek.

Fotó: BKMFotó: BKM

Az indulást követő első hónapban közel másfélezer könyv került a kukák helyett az újonnan felállított polcokra. Nem csak a helyszíneken eltöltött várakozás ideje alatt olvashatók a polcon lévő könyvek. A köteteket ingyen haza is lehet vinni, s ha valaki úgy találja, hozhat otthonról helyettük kidobásra nem méltó, jobb sorsra érdemes darabokat. Az első tapasztalatok szerint az ügyfélszolgálatok könyvespolcain elsősorban a szórakoztató, míg az állatkertben inkább az ifjúsági irodalom és a kötelező olvasmányok találnak leggyorsabban új gazdára.

A most felállított könyvespolcokon hasznos információkat kaphatnak arról is, hogy a BKM XV. és XVIII. kerületében található Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában a köteteken kívül milyen fölöslegessé vált, de mások számára még használható, értékes tárgyakat, eszközöket fogadnak be, hogy a könyvekhez hasonlóan ezek is új gazdára találjanak. Az újrahasználati raktárban megtalálható tárgyakat a leendő tulajdonosok szimbolikus, akár már százforintos áron is megtudják vásárolni, legyen szó babafelszerelésről, játékról, sporteszközről, de akár bútorról is.

Fotó: BKMFotó: BKM

Mint megtudtuk, a társaság az első hetek sikerén felbuzdulva már a hálózat bővítésén dolgozik, a budapestiek hamarosan újabb helyszíneken találkozhatnak a könyveket életben tartó BKM könyvespolcokkal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.