3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Egy budapesti, Népszínház utcai vállalkozás gyanúsan hasonló nevet kapott, mint a milliárdos üzletember cége.

A budapesti Népszínház utcában jegyezték be a RM International Railway Construction Kft. idén július elején, és annak, aki figyelte a híreket a Budapest-Belgrád vasútvonal pályázatával kapcsolatban az elmúlt hónapokban, bizonyára ismerős lehet a név. A 750 milliárd forintos gigaprojektben ugyanis - kínai cégekkel társulva - az RM International Zrt. is szerepet kapott.

Mészáros LőrincMészáros Lőrinc

Utóbbi cég Mészáros Lőrinc milliárdos vállalkozó, Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja érdekeltségébe tartozik. A társaságot még 2017-ben jegyezték be Felcsúton. De akkor mi lehet a szerepe a frissen létrehozott, nevében és fő tevékenységében (vasút építése) is megtévesztően hasonló budapesti vállalkozásnak?

Egyelőre a céginformációs adatokra tudunk hagyatkozni, s ezek alapján arra gyanakszunk, hogy vélhetően nincs átfedés az érintettek között. Az RM International Railway Construction (RM IRC) Kft. egyedüli tulajdonosa Tóth Katalin. Akinek ezen kívül egy szociális szférában működő vállalkozása van még, a Szociális Segély és Segítség Korlátolt Felelősségű Társaság, mely profilként a "máshova nem sorolt egyéb szociális ellátás bentlakás nélkül" tevékenységet jelölte meg. Nem éppen Mészáros Lőrinc fő vadászterülete.

Visszatérve az RM IRC-re, a cégpapírok alapján bonyodalmas lehetett a bejegyzés, ugyanis a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága egy saját korábbi végzését hatályon kívül helyezve, a kérelmező ismételt bejegyzési kérelmének helyt adva jegyzete be végül a társaságot. Arra vonatkozóan nem szerepel információ a neten elérhető dokumentumokban, hogy a névhasonlóság miatt, vagy más okból utasították el első körben a bejegyzést.

Arra a kérdésre, hogy egyébként mi értelme lenne egy újabb céget létrehozni a vasútépítési beruházás végrehajtásához, az lehet a válasz, hogy bizonyos részfeladatok ellátását könnyebb lehet külön cégbe szervezni, ráadásul egy ekkora projektnél nem árt, ha van fővárosi kapcsolattartó.

Ebben is van tehát logika, mégis az a benyomásunk, hogy itt valami másról lehet szó. Az RM IRC lehetséges iparági jelentőségét mindenesetre segíthet megítélni, hogy a tevékenységi körébe tartozik a vasútépítés mellett az élelmiszer, a zöldség, gyümölcs, valamint az ital kiskereskedelem. Nem pont azok a tevékenységek, amelyek egy 750 milliárd forintos vasútépítési projektben való bármilyen közreműködéshez szükségesek lennének. Ezért is gondoljuk, hogy a Népszínház utcában bejegyzett RM és a felcsúti RM között nincs kapcsolat. S ebben a hitünkben az sem tud megingatni minket, hogy egyébként Mészáros vállalkozása -, amely érdemi kapacitás nélkül, vagyis alvállalkozókra hagyatkozva vesz majd részt az évszázad beruházásában - tevékenységi körében ugyanúgy megtalálható az élelmiszer vagy az ital kiskereskedelem (ezeket amúgy biztonságból szinte minden cég felveszi, hátha egyszer szükség lesz rá). Merthogy a budapesti RM-nek ezeken kívül más nem is nagyon van a tevékenységi körében, a felcsúti társának viszont jóval színesebb a palettája: út- hídépítés, lakóépület építése, veszélyes hulladék kezelése is része a profiljuknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.