<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az éttermek készülnek az újraindulásra, de legalább másfél-két hét kell, mire a korábbi formában ki tudnak nyitni.

Kezdetben minimum a tipikus kirándulóhelyeken és a városokban működő teraszokat, kávézókat, kültéri étkezőhelyeket kell újranyitni, illetve a biztonságos védőtávolság, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett minden olyan vendéglátóhelyet, ahol megoldható a vírusmentesítés a helyben fogyasztáshoz - nyilatkozta a várt részleges újranyitással kapcsolatban a Magyar Nemzetnek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki arról is beszélt, hogy "nem jó opció egyszerre, teljes egészében megnyitni a vendéglátóhelyeket, a fokozatos, tervezett újraindulás a célravezető".

Képünk illusztráció (Fotó: Depositphotos)Képünk illusztráció (Fotó: Depositphotos)

Az ipartestület a szakmai szervezetekkel közös levélben "szólították meg Orbán Viktort, hogy megköszönve az eddigieket, további konkrét gazdaság-újraindító, piacösztönző intézkedéseket kezdeményezzenek".

Minden nap újratervezünk az alapján, hogy holnap ki tudnánk-e nyitni, megtennénk-e, meg tudnánk-e oldani – idézte a lapnak az elnök a vendéglátósok aktuális állapotát, akiknek amiatt sem mindegy a pontos dátum, mert vissza kell tölte­niük a raktárakat, az árukészletet, ami az italok esetén kevésbé, a friss alapanyagoknál viszont annál fontosabb. Kovács László szerint legalább másfél-két hét kell, hogy egy átlagos üzlet korábbi formájában tudjon kinyitni: a takarítástól, a beszerzéstől, a munkaerő képzésétől, a próbafőzésektől kezdve ennyi idő legalább szükséges. Az iparág és a háttér teljes felpörgéséig pedig a nyitástól számítva legalább egy hónap kell.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is tett javaslatokat a kormánynak, ezek sorában a lakosság éttermi fogyasztását ösztönző megoldásokra. Eszerint úgynevezett nagyon rövid lejáratú lakossági kuponok bevezetését javasolják a járvány miatti vendéglátóipari zárások utolsó szakaszára. A lap szerint a kuponokat már a kézhezvételt követően, a most is elérhető ételrendelés házhoz szállításakor lehetne beváltani – vagyis adott alkalommal féláron vacsoráznának a lakosok, míg piaci hatásként a házhoz rendelések forgalma rövid idő alatt megduplázódna. Az iparkamara nem csupán a budapestieket, hanem a vidéki lakosságot is ösztönözné a fővárosban beváltható kedvezményes utalványokkal, akciós utazási csomagokkal, amelyeket a határon túli magyarok, majd pedig a külföldön élő honfitársak körében is terjesztenének.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.