2018. április 24. 09:37

Kisvárdán legalább 90 százalékos készültségnél sikerült rájönni egy olyan dologra, ami már az első perctől kezdve adott volt.

Valamikor régen, 2014-ben még arról volt szó, hogy a kisvárdai stadion felújítására a központi költségvetésből 120 millió forintot különített el a kormányzat, amit még abban az évben meg is toldott 800 millió forinttal. Ebből aztán idővel 1,5 milliárd, majd 2 milliárd lett - egészen a mai napig. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint ugyanis 473 millió forinttal többe fog kerülni a beruházás, így az már 2,49 milliárdot emészt fel.

Igaz, a mostani módosítás önmagában 102 milliós áremelkedést jelent, hiszen ez már a szerződés harmadik módosítása. Legelőször egy évvel ezelőtt a rendkívüli hideg és az utána következő hirtelen olvadás miatt kellett belenyúlni a történetbe, ami 370 millióval növelte a költségeket. Másodjára a játéktér hatékonyabb csapadékelvezetése okozta a változtatást, igaz, ez pluszkiadással nem járt. Most pedig egy gázvezeték miatt kell változtatni, a felek ugyanis hirtelen rájöttek, hogy a szomszédban van egy strand, ott pedig plusz hő keletkezik, amit fel lehet használni.

Látványterv az új stadionról, a sportcsarnok a szomszédságába kerül (Fotó: Kisvárda FC) Látványterv az új stadionról, a sportcsarnok a szomszédságába kerül (Fotó: Kisvárda FC)

A dokumentum szerint a kivitelezési tervdokumentáció részét képező gáz kiviteli terveket felülvizsgálták a kisvárdai önkormányzat és a Penta Industry, mint kivitelező, és megállapították, hogy a szomszédos strand területéről elérhető termálvíz hulladék hőjének hasznosításával a későbbi üzemeltetés gazdaságossági szempontokat figyelembe véve hatékonyabban oldható meg. Emiatt a strand területéről áthúzott hőszigetelt távvezeték kiépítése szükséges.

A módosítás azonban nemcsak a költségeket emelte meg, hanem a létesítmény befejezési határidejét is. A használatba vételi engedély megszerzésének legújabb határideje 2018. május 25. - pedig a legelső tervek szerint már tavaly év végére meg kellett volna ennek lennie.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.