TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Kisvárdán legalább 90 százalékos készültségnél sikerült rájönni egy olyan dologra, ami már az első perctől kezdve adott volt.

Valamikor régen, 2014-ben még arról volt szó, hogy a kisvárdai stadion felújítására a központi költségvetésből 120 millió forintot különített el a kormányzat, amit még abban az évben meg is toldott 800 millió forinttal. Ebből aztán idővel 1,5 milliárd, majd 2 milliárd lett - egészen a mai napig. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint ugyanis 473 millió forinttal többe fog kerülni a beruházás, így az már 2,49 milliárdot emészt fel.

Igaz, a mostani módosítás önmagában 102 milliós áremelkedést jelent, hiszen ez már a szerződés harmadik módosítása. Legelőször egy évvel ezelőtt a rendkívüli hideg és az utána következő hirtelen olvadás miatt kellett belenyúlni a történetbe, ami 370 millióval növelte a költségeket. Másodjára a játéktér hatékonyabb csapadékelvezetése okozta a változtatást, igaz, ez pluszkiadással nem járt. Most pedig egy gázvezeték miatt kell változtatni, a felek ugyanis hirtelen rájöttek, hogy a szomszédban van egy strand, ott pedig plusz hő keletkezik, amit fel lehet használni.

Látványterv az új stadionról, a sportcsarnok a szomszédságába kerül (Fotó: Kisvárda FC) Látványterv az új stadionról, a sportcsarnok a szomszédságába kerül (Fotó: Kisvárda FC)

A dokumentum szerint a kivitelezési tervdokumentáció részét képező gáz kiviteli terveket felülvizsgálták a kisvárdai önkormányzat és a Penta Industry, mint kivitelező, és megállapították, hogy a szomszédos strand területéről elérhető termálvíz hulladék hőjének hasznosításával a későbbi üzemeltetés gazdaságossági szempontokat figyelembe véve hatékonyabban oldható meg. Emiatt a strand területéről áthúzott hőszigetelt távvezeték kiépítése szükséges.

A módosítás azonban nemcsak a költségeket emelte meg, hanem a létesítmény befejezési határidejét is. A használatba vételi engedély megszerzésének legújabb határideje 2018. május 25. - pedig a legelső tervek szerint már tavaly év végére meg kellett volna ennek lennie.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.