<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Kisvárdán legalább 90 százalékos készültségnél sikerült rájönni egy olyan dologra, ami már az első perctől kezdve adott volt.

Valamikor régen, 2014-ben még arról volt szó, hogy a kisvárdai stadion felújítására a központi költségvetésből 120 millió forintot különített el a kormányzat, amit még abban az évben meg is toldott 800 millió forinttal. Ebből aztán idővel 1,5 milliárd, majd 2 milliárd lett - egészen a mai napig. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint ugyanis 473 millió forinttal többe fog kerülni a beruházás, így az már 2,49 milliárdot emészt fel.

Igaz, a mostani módosítás önmagában 102 milliós áremelkedést jelent, hiszen ez már a szerződés harmadik módosítása. Legelőször egy évvel ezelőtt a rendkívüli hideg és az utána következő hirtelen olvadás miatt kellett belenyúlni a történetbe, ami 370 millióval növelte a költségeket. Másodjára a játéktér hatékonyabb csapadékelvezetése okozta a változtatást, igaz, ez pluszkiadással nem járt. Most pedig egy gázvezeték miatt kell változtatni, a felek ugyanis hirtelen rájöttek, hogy a szomszédban van egy strand, ott pedig plusz hő keletkezik, amit fel lehet használni.

Látványterv az új stadionról, a sportcsarnok a szomszédságába kerül (Fotó: Kisvárda FC)Látványterv az új stadionról, a sportcsarnok a szomszédságába kerül (Fotó: Kisvárda FC)

A dokumentum szerint a kivitelezési tervdokumentáció részét képező gáz kiviteli terveket felülvizsgálták a kisvárdai önkormányzat és a Penta Industry, mint kivitelező, és megállapították, hogy a szomszédos strand területéről elérhető termálvíz hulladék hőjének hasznosításával a későbbi üzemeltetés gazdaságossági szempontokat figyelembe véve hatékonyabban oldható meg. Emiatt a strand területéről áthúzott hőszigetelt távvezeték kiépítése szükséges.

A módosítás azonban nemcsak a költségeket emelte meg, hanem a létesítmény befejezési határidejét is. A használatba vételi engedély megszerzésének legújabb határideje 2018. május 25. - pedig a legelső tervek szerint már tavaly év végére meg kellett volna ennek lennie.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.