Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Gulyás Gergely az éttermeket, kávézókat, konditermeket említette az intézkedés bejelentésekor, de a rendeletből kiderül: más tevékenységet végző cégeket is mentesítenek a várt 4 helyett 5 hónapra a bérletidíj-fizetési kötelezettségek alól.

A múlt heti Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be: február 1-től nem kell bérleti díjat fizetni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokban működő kávézóknak, éttermeknek, konditermeknek. Kis késéssel ugyan, de kedden az erről szóló rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben - néhány újdonságnak számító részlettel.

Eszerint 2021. február, március, április, május és június hónapokra az állam vagy a helyi önkormányzat valamint ezek többségi befolyása alatt álló cégek nem kérhetik el a bérleti díjat az alábbi tevékenységeket folytató cégektől:

1. éttermi, mozgó vendéglátás,
2. rendezvényi étkeztetés,
3. italszolgáltatás,
4. filmvetítés,
5. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése,
6. sport és szabadidős képzés,
7. előadó-művészet,
8. előadó-művészetet kiegészítő,
9. művészeti létesítmények működtetése,
10. múzeumi tevékenység,
11. növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése,
12. sportlétesítmény működtetése,
13. sportegyesületi,
14. testedzési szolgáltatás,
15. egyéb sporttevékenység,
16. vidámparki, szórakoztatóparki,
17. fizikai közérzetet javító szolgáltatás (ide a közfürdőket érti a rendelet),
18. egyéb szórakoztatás, szabadidős,
19. szállodai szolgáltatás,
20. üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás,
21. kempingszolgáltatás,
22. egyéb szálláshely szolgáltatás,
23. utazásközvetítés,
24. utazásszervezés vagy
25. egyéb szárazföldi személyszállítás

A munkahelyi étteremre / büfére, a szálláshelyen található étteremre / bárra, az iskolai menzákra / büfékre, az egészségügyi intézményben található éttermekre / büfékre nem terjed ki a rendelet hatálya. A 25. pont nem vonatkozik a közszolgáltatást végző személyszállító cégekre.

A lista valamivel bővebb, mint amire a miniszter bejelentése alapján számítani lehetett, és az intézkedés időtartama is hosszabb: Gulyás Gergely arról beszélt, hogy február 1-je és május 31-e között nem kell bérleti díjat fizetni, a rendeletben viszont nem négy, hanem júniussal együtt 5 hónapnyi mentesség szerepel.

 

Ha egy érintett cég már befizette az adott hónapokra a bérleti díjat, akkor az összeget 2021. március 15-ig a bérbeadó köteles a bérlőnek visszafizetni.

Mit tegyen, aki nem az államtól, önkormányzattól bérel helységet?

Ezzel kapcsolatban a Kormányinfón a miniszter csupán a véleményének adott hangot:  szerinte azoknak sem kellene bérleti díjat fizetniük (vis maior okán, hiszen tevékenységük, amelyből kifizethetnék a bérleti díjat, ellehetetlenült a vírus miatt), akik nem állami vagy önkormányzati tulajdonú ingatlant bérelnek a rendeletben felsorolt céljoka.

Az ezzel kapcsolatos jogi vitába mindenesetre a kormány nem kíván beleszólni

- mondta a miniszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.