1p

A ténylegesen befizetendő tétel nagyjából az első összeg fele lehet.

Hozzávetőleg 140 milliárdos extraprofitadó jön ki, amelyet a Molnak fizetnie kell, nem pedig 276,3 milliárd forint – erősítették meg az Indexnek egymástól független energetikai elemzők.

Ahogy arra a portál emlékeztet, április 1-jei hatállyal módosul az extraprofitadóról szóló kormányrendelet. A módosítás a kőolaj-előállító cégekre, tehát elsősorban a Molra vonatkozik. 

A kiegészítés szerint a Mol új extraprofitadó-alapja a 2022. adóévi beszámolóban szereplő nettó árbevétel. Az adó mértéke 2,8 százalék, és az első, sajtóban szereplő számítások szerint az olajtársaság tavaly 9868 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Így a korábbi hírek szerint az adó összege: 276,3 milliárd forint. Ugyanakkor ez a számítás téves a portál szerint. 

A Molnak azért keletkezett extraprofitadó-fizetési kötelezettsége, mert túl nagy nyeresége lett – pontosabban olyan nyeresége keletkezett, amely az általános üzletmenetéből nem következne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!