3p

Három éve készül a FAKT a 300 milliárdos "kertváros" felépítésére.

A Bezenye melletti gigantikus beruházástól hangos a sajtó, és okkal: egy több mint 300 milliárd forintos projekt indul a nyugati határ mentén, azon a helyen, ahová jó pár évvel ezelőtt még kaszinóvárost álmodtak a befektetők.

Így nézhet ki a kertészet
Így nézhet ki a kertészet

A szórakoztató negyedből végül semmi sem lett - ahogy erről mai cikkében részletesen beszámol a 24.hu - , de a terület nem marad parlagon.  A német FAKT AG ugyanis egy alapvetően kertkultúrára épülő, de más funkciókkal - logisztikai és raktárközponttal, valamint a dolgozók részére egy lakónegyeddel - is rendelkező birtokot tervez létrehozni a 330 hektáros földterületen.

Lapunk kutakodása alapján úgy tűnik, bár a földterület megszerzése érdekében tavaly év vége felé tette meg az első lépéseket a FAKT AG, a cég évek óta várhatott az alkalomra.

A cégnyilvántartás szerint 2016 végén jegyezték be a FAKT Hungária Kft.-t, melynek fő profilja a növénytermesztési szolgáltatás, ami tökéletesen illeszkedik a bezenyei projektbe. A társaság egyik vezető tisztségviselője pedig nem más, mint a FAKT AG vezérigazgató-helyettese, Nikolai Ulrich, aki tavaly augusztusban került be a cégbe. Vagyis nem sokkal azelőtt, hogy felgyorsultak volna az események.

Mellette Tóth Károlyt tüntetik fel ügyvezetőként. Tóth egy tavaly alapított, egri bejegyzésű cégben, a Geo-Development Kft.-ben érdekelt tulajdonosként; a társaság gőzellátással, légkondicionálással foglalkozik. Valamint ugyancsak tulajdonos a hasonló profilú, kiskunhalasi Halas-Geoterm Energiaszolgáltató és Kereskedelmi Kft.-ben. Tekintettel a céges profilokra, Tóth tudását mindenképpen kamatoztatni tudja a FAKT a hatalmas kertészetben, ahol alapvető fontosságú a megfelelő klímatikus viszonyok beállítása.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Szintén a cégadatokból derül ki, hogy a magyarországi vállalkozás tulajdonosa az induláskor a FAKT Energy AG volt, majd a helyét tavaly májusban a GAP Gesunde Agrarprodukte GmbH vette át. E cég székhelye ugyanazon az esseni címen van, mint az anyacég FAKT AG, ami nem véletlen: a GAP az agrárkultúra üzletágban visz projekteket.

A FAKT Hungária eddigi története nem túl eseménydús, a jegyzett tőkéje 7,5 millió forint, 2016-ban és 2017-ben nem volt árbevételük, tavalyelőtt közel 10 milliós veszteséget mutattak ki. A 2017-es évről szóló beszámolójuk szerint mindössze egy alkalmazottjuk volt. Minden arra utal tehát, hogy a feladatra, egy jó üzleti lehetőségre várt a cég, amelyet kifejezetten egy projekt céljából hozhattak létre.

Azzal, hogy a FAKT AG vezérigazgató-helyettese megjelent a társaságban, illetve megtörtént a bejelentést a gigaberuházásról, értelmet nyert a vállalkozás létrehozása, amelynek vélhetően fontos szerepe lesz a bezenyei "kertváros" megvalósításában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!