TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Három éve készül a FAKT a 300 milliárdos "kertváros" felépítésére.

A Bezenye melletti gigantikus beruházástól hangos a sajtó, és okkal: egy több mint 300 milliárd forintos projekt indul a nyugati határ mentén, azon a helyen, ahová jó pár évvel ezelőtt még kaszinóvárost álmodtak a befektetők.

Így nézhet ki a kertészet Így nézhet ki a kertészet

A szórakoztató negyedből végül semmi sem lett - ahogy erről mai cikkében részletesen beszámol a 24.hu - , de a terület nem marad parlagon.  A német FAKT AG ugyanis egy alapvetően kertkultúrára épülő, de más funkciókkal - logisztikai és raktárközponttal, valamint a dolgozók részére egy lakónegyeddel - is rendelkező birtokot tervez létrehozni a 330 hektáros földterületen.

Lapunk kutakodása alapján úgy tűnik, bár a földterület megszerzése érdekében tavaly év vége felé tette meg az első lépéseket a FAKT AG, a cég évek óta várhatott az alkalomra.

A cégnyilvántartás szerint 2016 végén jegyezték be a FAKT Hungária Kft.-t, melynek fő profilja a növénytermesztési szolgáltatás, ami tökéletesen illeszkedik a bezenyei projektbe. A társaság egyik vezető tisztségviselője pedig nem más, mint a FAKT AG vezérigazgató-helyettese, Nikolai Ulrich, aki tavaly augusztusban került be a cégbe. Vagyis nem sokkal azelőtt, hogy felgyorsultak volna az események.

Mellette Tóth Károlyt tüntetik fel ügyvezetőként. Tóth egy tavaly alapított, egri bejegyzésű cégben, a Geo-Development Kft.-ben érdekelt tulajdonosként; a társaság gőzellátással, légkondicionálással foglalkozik. Valamint ugyancsak tulajdonos a hasonló profilú, kiskunhalasi Halas-Geoterm Energiaszolgáltató és Kereskedelmi Kft.-ben. Tekintettel a céges profilokra, Tóth tudását mindenképpen kamatoztatni tudja a FAKT a hatalmas kertészetben, ahol alapvető fontosságú a megfelelő klímatikus viszonyok beállítása.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Szintén a cégadatokból derül ki, hogy a magyarországi vállalkozás tulajdonosa az induláskor a FAKT Energy AG volt, majd a helyét tavaly májusban a GAP Gesunde Agrarprodukte GmbH vette át. E cég székhelye ugyanazon az esseni címen van, mint az anyacég FAKT AG, ami nem véletlen: a GAP az agrárkultúra üzletágban visz projekteket.

A FAKT Hungária eddigi története nem túl eseménydús, a jegyzett tőkéje 7,5 millió forint, 2016-ban és 2017-ben nem volt árbevételük, tavalyelőtt közel 10 milliós veszteséget mutattak ki. A 2017-es évről szóló beszámolójuk szerint mindössze egy alkalmazottjuk volt. Minden arra utal tehát, hogy a feladatra, egy jó üzleti lehetőségre várt a cég, amelyet kifejezetten egy projekt céljából hozhattak létre.

Azzal, hogy a FAKT AG vezérigazgató-helyettese megjelent a társaságban, illetve megtörtént a bejelentést a gigaberuházásról, értelmet nyert a vállalkozás létrehozása, amelynek vélhetően fontos szerepe lesz a bezenyei "kertváros" megvalósításában.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.