2019. március 26. 10:00

Három éve készül a FAKT a 300 milliárdos "kertváros" felépítésére.

A Bezenye melletti gigantikus beruházástól hangos a sajtó, és okkal: egy több mint 300 milliárd forintos projekt indul a nyugati határ mentén, azon a helyen, ahová jó pár évvel ezelőtt még kaszinóvárost álmodtak a befektetők.

Így nézhet ki a kertészet Így nézhet ki a kertészet

A szórakoztató negyedből végül semmi sem lett - ahogy erről mai cikkében részletesen beszámol a 24.hu - , de a terület nem marad parlagon.  A német FAKT AG ugyanis egy alapvetően kertkultúrára épülő, de más funkciókkal - logisztikai és raktárközponttal, valamint a dolgozók részére egy lakónegyeddel - is rendelkező birtokot tervez létrehozni a 330 hektáros földterületen.

Lapunk kutakodása alapján úgy tűnik, bár a földterület megszerzése érdekében tavaly év vége felé tette meg az első lépéseket a FAKT AG, a cég évek óta várhatott az alkalomra.

A cégnyilvántartás szerint 2016 végén jegyezték be a FAKT Hungária Kft.-t, melynek fő profilja a növénytermesztési szolgáltatás, ami tökéletesen illeszkedik a bezenyei projektbe. A társaság egyik vezető tisztségviselője pedig nem más, mint a FAKT AG vezérigazgató-helyettese, Nikolai Ulrich, aki tavaly augusztusban került be a cégbe. Vagyis nem sokkal azelőtt, hogy felgyorsultak volna az események.

Mellette Tóth Károlyt tüntetik fel ügyvezetőként. Tóth egy tavaly alapított, egri bejegyzésű cégben, a Geo-Development Kft.-ben érdekelt tulajdonosként; a társaság gőzellátással, légkondicionálással foglalkozik. Valamint ugyancsak tulajdonos a hasonló profilú, kiskunhalasi Halas-Geoterm Energiaszolgáltató és Kereskedelmi Kft.-ben. Tekintettel a céges profilokra, Tóth tudását mindenképpen kamatoztatni tudja a FAKT a hatalmas kertészetben, ahol alapvető fontosságú a megfelelő klímatikus viszonyok beállítása.

Szintén a cégadatokból derül ki, hogy a magyarországi vállalkozás tulajdonosa az induláskor a FAKT Energy AG volt, majd a helyét tavaly májusban a GAP Gesunde Agrarprodukte GmbH vette át. E cég székhelye ugyanazon az esseni címen van, mint az anyacég FAKT AG, ami nem véletlen: a GAP az agrárkultúra üzletágban visz projekteket.

A FAKT Hungária eddigi története nem túl eseménydús, a jegyzett tőkéje 7,5 millió forint, 2016-ban és 2017-ben nem volt árbevételük, tavalyelőtt közel 10 milliós veszteséget mutattak ki. A 2017-es évről szóló beszámolójuk szerint mindössze egy alkalmazottjuk volt. Minden arra utal tehát, hogy a feladatra, egy jó üzleti lehetőségre várt a cég, amelyet kifejezetten egy projekt céljából hozhattak létre.

Azzal, hogy a FAKT AG vezérigazgató-helyettese megjelent a társaságban, illetve megtörtént a bejelentést a gigaberuházásról, értelmet nyert a vállalkozás létrehozása, amelynek vélhetően fontos szerepe lesz a bezenyei "kertváros" megvalósításában.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 430 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,79 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 024 forintos induló törlesztőrészlet és 3,36 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!