<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

De ilyen néven nem tudnak oldalt indítani, a domaint ugyanis két éve lefoglalta eddigi munkaadójuk, az Index.hu Informatikai Zrt.

Amióta kirobbant az index-balhé, és a szerkesztőség tagjai nagy számban benyújtották a felmondásukat, mindenki azt találgatja, hogy együtt marad-e a gárda, indtanak-e új portált, vagy egyenként keresik a boldogulás útját - ami egyben azt is jelentené, hogy az a szellemiség, ami az indexet működtette, elenyészik (aminek van, aki örül, másokat szomorúvá tesz).

Az index barométere
Az index barométere

Eddig csak szóbeli ígéretek, illetve közösségi médiás posztok utaltak arra, hogy vannak tervek az újraindulásra. Bizonyos értelemben az idő csapdájában vannak a volt indexesek, mert ugyan fontos lenne mihamarabb elindítani az új portált (hogy az index-sztori ne fakuljon el), ugyanakkor a munkaügyi szabályok miatt többségük még a felmondási idejét tölti, ami korlátozza a mozgásterüket.

Most egy nyomot találtunk, ami már konkrétan abba az irányba mutat, hogy tényleg lesz új index. A cégnyilvántartás szerint ugyanis alig pár napja, július 31-én hozták létre a Van Másik Korlátolt Felelősségű Társaságot, melynek alapítója Kárpáti Márton, aki az index.hu munkatársa volt a legutóbbi időkig.

A neve már nem szerepel az impresszumban, vagyis őt már nem kötik a felmondás alatti korlátozások. Az ügyben aktív Kárpáti neve alatt tehát gond nélkül jelenhettek meg a napokban az indexesek új portáljának előkészítésére vonatkozó bejegyzések, melyek egyértelművé tették, hogy "lesz másik".

A Van Másik Kft. bejegyzése azt jelzi, hogy dolgoznak az új portál létrehozásán és vélhetően ez a cég lesz majd az üzemeltetője a felületnek, vagy valamilyen módon kapcsolódik majd a tartalomgyártáshoz. A cég fő tevékenysége, a világháló-portál szolgáltatás is azt sejteti, hogy e vállalkozás adja majd az üzleti hátterét az új terméknek.

Érdekes egyébként, hogy a cég nevével nem tudnak internetes oldalt indítani az újságírók. A vanmasik.hu domain ugyanis 2018 óta foglalt: az eddigi munkaadójuk, az Index.hu Informatikai Zrt. a domain használója. Ugyanakkor  egy magánszemély a napokban jegyeztette be a legyenmasik.hu, leszmasik.hu és a nehallgassunk.hu domaineket.

Lapunk is foglalkozott az index-botránnyal, főleg annak gazdasági vetületével. Ebben a cikkben bemutattuk, hogy miért nem állja meg maradéktalanul a helyét a lap megreformálásának alátámasztásául a pénzügyi helyzetük, amely ugyan már nem annyira fényes, mint volt 5-6 évvel ezelőtt, de kétségbeejtőnek sem lehet nevezni. Ebben a videóban pedig a szakmai kérdéseket igyekeztünk körbejárni.