<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Opus végül elállt az ügylettől, így külföldi befektetőkhöz kerül az EKER.

A Gazdasági Versenyhivatal honlapja szerint tegnap benyújtották a magyar energiapiac egy fontos szereplőjének, az EKER-nek az adásvételéhez szükséges versenyhivatali engedélykérelmet a GVH-hoz. Az eladó a német E.ON, a vevő a spanyol tőzsdén jegyzett Audax Renovables, aki pedig végül lemaradt a bizniszről, az Mészáros Lőrinc, illetve a magyar tőzsdén jegyzett Opus.

Várnak a GVH engedélyére (Forrás: Depositphotos)Várnak a GVH engedélyére (Forrás: Depositphotos)

Július első felében jött a hír, hogy az Audax Renovables megvásárolja az E.ON Energiakereskedelmi Kft.-t., azaz az EKER-t. A portéka a magyar villamosenergia kiskereskedelmi piacon mintegy 25 százalékos részesedéssel bír, honlapja szerint több tízezer (a GVH-hoz benyújtott engedélykérelem szerint 27 ezer) kis- és középvállalatnak, önkormányzatoknak valamint nagyobb cégeknek szolgáltat.

A spanyol bázisú vállalat a hazai cég egészét vásárolja meg. Akkori közleményükben jelzik, hogy ügyfélkörük 80 ezerre bővül a deal lezárta után. Az ügylettel - mint írták - a magyar energiapiac egyik legfontosabb szereplőjévé válnak, ami egyben illeszkedik a terjeszkedési terveikbe.

A közleményben azt is jelezték, hogy az ügylet lezárásához szükség lesz még a magyar és európai hatóságok jóváhagyására, amelyek megszerzését az idei harmadik és negyedik negyedévre várják.

Ezek egyike a GVH összefonódást engedélyező határozata, amelyhez tegnap nyújtották be a kérelmet.

Az abban leírtak szerint az Audax a villamos energia- és földgáz kiskereskedelem terén Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Németországban, Lengyelországban és Hollandiában van jelen több mint 365 ezres ügyfélportfólióval. Az energia termelési üzletága 127 MW összteljesítményű szélerőmű portfoliót irányít Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában. Emellett Panamában van egy építés alatt álló 66 MW-os szélerőmű beruházása, és több, összességében 320 MW-os fotovoltaikus naperőmű beruházása Spanyolországban.

Vagyis nem kispályás játékosról van szó, mégha a neve nem is cseng feltétlenül ismerősen idehaza. Annál inkább az lehet az Opus, amely mögött egyik meghatározó befektetőként Mészáros Lőrinc áll, akit pedig végképp nem kell bemutatni. Az Opus úgy jön a képbe, hogy az év elején még ők is megkörnyékezték az E.ON-t, hogy megvásárolhassák tőlük az EKER-t. Februári bejelentés szerint az Opus kötelező érvényű ajánlatot tett az energetikai cégre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az akkori tervek szerint az EKER közvetlen, 100 százalékban az Opus leánycége lett volna, a vételárhoz pedig nem kapcsolódott volna közvetlenül banki finanszírozás.

Azonban a terveket felülírta az élet, pontosabban a koronavírus-járvány: az Opus erre hivatkozva nem újította meg június elején kötelező érvényű ajánlatát, miszerint potenciális vevőként részt vesz a több körös pályáztatási folyamatban (melyet a BNP Paribas Corporate Finance intézett, az E.ON pénzügyi tanácsadójaként). Erre az elhatározásra a "jelen piaci körülmények gondos mérlegelését követően" jutottak.

Így végül ez a bolt nem került be a Mészáros-birodalomba.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.