5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint 70 százalékkal magasabb, 14 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel zárta a 2021-es évét a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. Ám ennél sokkal jobban, több mint a kétszeresére nőtt egy év alatt a nyeresége a Fidesz kedvenc őrző-védőjeként elhíresült cégnek. Az 1,7 milliárdos profitból a két tulajdonos, Sarka Kata férje, Bessenyei István és tulajdonostársa összesen 950 milliót vett ki osztalékként.

Csak átmenetinek bizonyult a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 2020-as vesszőfutása. Amelyet alapvetően a tavalyelőtt tavasszal berobbant koronavírus-járvány okozott, emiatt több mint 1 milliárd forinttal szűkebb bevételre tett szert a rendezvények biztosításából, mint 2019-ben. Más kérdés, hogy a Covid miatti több hónapos leállások ismeretében még így is sikerült 2020-ban 1,14 milliárdot összegereblyézniük, ami alighanem annak tudható be, hogy a Valton-Sec a Fidesz kedvenc őrző-védő cégének számít. Ráadásul objektumvédelem után nemhogy kevesebbet, hanem még többet is kasszíroztak (egészen pontosan 5,9 milliárdot) tavalyelőtt, mint a pandémia előtti utolsó „békeévben”, 2019-ben. 

Várható volt, hogy a járvány csillapodásával, a gazdaság „újraindulásával” a biztonsági cégekhez is újfent egyre több megrendelés fut majd be. Ráadásul a fideszes jó kapcsolatai miatt a Valton-Secnek a tavaly csúcsra járatott választási kampány is kapóra jöhetett.

Ám mindezek ismeretében is meghökkentően jók a cég most közzétett számai. Azok szerint ugyanis a 2021-es üzleti évükben több mint 14 milliárd forintos nettó árbevételre tett szert. Ez több mint 70 százalékkal haladja meg a 2020-ast, amire akár azt is mondhatnánk, hogy a Covid miatt alacsonyra leesett bázis miatt talán nem is olyan nagy kunszt. Az viszont már igen, hogy a még járványmentes 2019-es év forgalmát is messze sikerült túlszárnyalni.

Háromszoros bevétel rendezvények biztosításából. Fotó: Depositphotos
Háromszoros bevétel rendezvények biztosításából. Fotó: Depositphotos

A bevételnövekedés záloga az objektumvédelem volt, amely 8,2 milliárdot hozott a konyhára (közel 40 százalékkal többet, mint 2020-ban). A rendezvénybiztosításból származott 3,5 milliárd meg azért kiemelkedő, mert az több mint háromszor magasabb az egy évvel korábbinál – és talán külön írni sem kell, hogy simán veri a 2019-est, annál mintegy 1 milliárddal magasabb. Sokat, közel 1,4 milliárdot termeltek még a máshova nem sorolt egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatások – hogy ezek mit takarnak, az nem derül ki az éves beszámolóhoz csatolt kiegészítő mellékletből.

Ráadásul a rekordforgalmát úgy érte el a Valton-Sec, hogy közben jelentősen növelte a hatékonyságát, az árbevételarányos eredménye ugyanis még nagyobbat ugrott. A Valton-Sec 2021-ben több mint 1,7 milliárd forintos adózott nyereséget ért el – ez rekord, még az eddigi legtöbb profitot hozó 2017-es év eredménysorát is felülmúlta.

„A cég jelenleg jó piaci helyzetet mondhat magának. Igyekszik ezt úgy kihasználni, hogy tevékenysége színvonalának emelése útján piaci pozícióit megtarthassa (növelhesse)” – ad egy túl általánosnak tekinthető lehetséges magyarázatot a sikereire a Valton-Sec.

Amelynek két tulajdonosa nem volt szűkmarkú, a profit több mint felét, 950 milliót kivette a cégből. Ebből 845,5 millió illeti meg a részvények 89 százalékát birtokló Varga Lajost, míg a többi, ezek szerint tehát 104,5 millió Bessenyei Istvánt, aki nem más, mint Sarka Kata férje.

Persze az osztalékfizetés ténye és annak viszonylag magas mértéke egyáltalán nem meglepő, például Vargáék a tavalyi évben sem óvatoskodtak, a közel 639 milliós profitjukból 400 milliót vettek ki.

S bár a kiegészítő melléklet tanúsága szerint az NHB Bank felszámolásán közel 28 milliót buktak (ennyi bentragadt pénzükre nem volt ugyanis fedezet), most sem kell nagyon aggódniuk. Egyrészt a cég bőséges, 3,3 milliárd forintot meghaladó eredménytartalékkal búcsúztatta a 2021-es esztendőt. Másrészt a közel 2,1 milliárdra rúgott kötelezettségeit bőven meghaladta az a több mint 2,5 milliárd, amennyit ő követelt a partnereitől.

A kapcsolt vállalkozásokat érintő követeléseken belül, tartósan adott kölcsönök címszóval szerepel egy 951,83 milliós tétel. Az, hogy ki(k)nek adott hitelt a cég, nincs nevesítve. Így csak a tavalyi beszámolóból tudunk következtetni, amelyben a Valton-Sec azt írta, hogy közel 902 millió forintos hitellel tartozik neki a légi szállítóeszközöket kikölcsönző Hun-Jet Kft. Amelynek 2020-ban lett a Valton-Sec az egyedüli gazdája. (A Hun-Jet a tavalyi évére vonatkozó adatokat még nem tette közzé).

Visszatérve a Valton-Secre, a tavalyi rekordév azt is lehetővé tette, hogy a cég vezető tisztségviselői (a két tulajdonos mellett még Varga felesége is) együttesen az előző évinél 3 millióval többet, 12,6 millió forintot vihettek haza. (Varga egyébként 2021 végén 68 milliós hiteltartozást görgetett a cége felé – ugyanannyit, mint egy évvel korábban.)

Az átlagban tavaly az egy évvel korábbinál 8-cal több, 180 főt (ebből 146 fizikai és 34 szellemi dolgozót) foglalkoztató cég bérköltsége is megugrott. E célra a 2020-as közel 500 millióval szemben 2021-ben már 742 milliót fizetett ki, ami 4,1 milliós éves és 343 ezer forintos havi átlagfizetésnek felel meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!