TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 30. 17:40
mfor.hu

Sorra mondják le a nagyobb fesztiválokat, miután kormány csütörtöki döntése értelmében életben marad az 500 főnél nagyobb rendezvényekre vonatkozó tiltás. A fesztiválok elmaradása komoly nemzetgazdasági károkkal jár.

A kormány koronavírus-járvány miatt hozott döntésére reagálva, amely alapján augusztus 15-e után sem tarthatnak meg Magyarországon 500 főnél nagyobb rendezvényeket, valamennyi rendezvény- és fesztiválszervező sajnálatát fejezte ki. Ugyanakkor mindannyian arra kérik a fesztiválozókat, hogy amennyiben módjukban áll, használják fel jegyüket a következő nyáron, ezzel segítve a szervezési munkálatokat.

Sorra mondják le az eseményeket a szervezők

"Nehéz lesz most a jövőre koncentrálni, de biztosra vesszük, hogy pár nap múlva fel fogunk állni és azon törjük majd a fejünket, hogyan építsük fel a 2021-es fesztivált" - tették közzé honlapjukon a Strand Fesztivál szervezői, amit az MTI idézett. A Strandon, amelyet augusztus 18-tól 22-ig terveztek megrendezni, mások mellett Parov Stelar, Timmy Trumpet, Martin Solveig, Wilkinson, Lost Frequencies és Alle Farben is fellépett volna.

Az EFOTT-on augusztus 26-tól 29-ig a hazai könnyűzenei élmezőny mellett az amerikai rapper, Flo Rida is fellépett volna. "Szomorúan, de tudomásul vettük a tényeket. Bízunk abban, hogy sikerül egy olyan támogatási rendszert kialakítani, amely mind a zenészeknek, mind a hozzájuk tartozó stábtagoknak segítségére lesz, és amely mentén mi is fenn tudjuk tartani szervező, résztvevő kollégáink számára a stabil munkahelyet" - fogalmaztak az EFOTT szervezői az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, az idei EFOTT-ra elővételben vásárolt jegy- és bérlettulajdonosoknak lehetőséget biztosítanak a voucherek 2021-es évre átvitelére, illetve a visszaváltására 3 százalékos kezelési költséggel.

A SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) augusztus 26. és 29. között lett volna, mások mellett Jason Derulóval, John Newmannel, a Rudimentallal, Dub FX-szel és Russkajával. "Ötvenegy év után ez lesz az első év, hogy SZIN nélkül zár a nyár. De megértjük a helyzetet, és bízunk abban, hogy jövőre újra éled a fesztiválszezon" - írta Kolonics Erika, a SZIN főszervezője a rendezvény honlapján.

Az elmúlt években így táncoltak a fesztiválózók a Balaton Soundon (MTI Fotó - Bodnár Boglárka) Az elmúlt években így táncoltak a fesztiválózók a Balaton Soundon (MTI Fotó - Bodnár Boglárka)

A Fishing On Orfűt augusztus 26-tól 29-ig rendezték volna meg a hazai könnyűzenei színtér színe-javával. "A legfontosabb célunk mindig is az volt, hogy olyan fesztivált szervezzünk, amire mi is szívesen elmennénk. A Fishing jövője, esetleges függetlensége, további szponzor- és reklámmentessége azon múlhat, mennyire tudjuk minimalizálni a mostani kárt" - közölték a szervezők.

Nem csak könnyűzeni esemény marad el

Elmarad a Paloznaki Jazzpiknik is. A Balaton-felvidéken augusztus 20-tól 22-ig Randy Brecker, Candy Dulfer, Mario Biondi, a De Phazz és a Kraak & Smaak Live Band zenélt volna. A szervezők az MTI-nek azt írták, bíznak abban, hogy a kormány döntése mindannyiuk biztonságát szolgálja. "Egy kicsit szomorkodunk még, majd teljes gőzzel vágunk bele a jövő évi Jazzpiknik szervezésének. Akit csak lehet, megpróbálunk visszarepíteni az idei fellépők közül és mindenkit kárpótolni egy szuper fesztivállal a sok idei bizonytalanságért" - fogalmazott Valde Orsolya fesztiváligazgató. A Jazzpiknik szervezői rugalmas megoldásokat dolgoznak ki azok számára, akik megtartják a jegyüket és utalványra váltják át.

Ugyancsak augusztus 26-tól 29-ig tervezték a Kolorádó Fesztivált is, a Nagykovácsi melletti Adyligetben, ahol ott lett volna a Kokoroko, az upsammy, Helena Hauff, Daniel Avery, Hunee, illetve a Bo Ningen is. "Nagy szükségünk van a támogatásotokra idei költségeink fedezésére, valamint hogy jövőre minden eddiginél jobb Kolorádót tudjunk szervezni. A támogatás ezúttal leginkább azt a döntést jelenti, hogy mit tesztek a már megvásárolt bérletekkel. Nagyjából egy hét múlva jelentkezünk a pontos infókkal" - írták a Kolorádó szervezői közösségi oldalukon.

Az már tavasszal eldőlt, hogy idén nem jönnek a turisták a Szigetre (MTI fotó - Mónus Márton) Az már tavasszal eldőlt, hogy idén nem jönnek a turisták a Szigetre (MTI fotó - Mónus Márton)

Az már tavasszal eldőlt, hogy Közép-Európa legnagyobb fesztiválja, a Sziget idén elmarad, ahogy a társaság más rendezvényeit, így a Volt Fesztivált és a Balaton Soundot is törölték. Mindez azt jelenti, hogy idén nem tartanak meg egyetlen számottevő fesztivált sem Magyarországon, ami nem csak a szektor, de a teljes magyar gazdaság számára is érvágás.

Óriási kiesés a turizmusnak is

Április végén a HÉTFA Kutatóintézet elemzői készítettek egy átfogó anyagot a hazai fesztiválpiac kilátásairól, amelyből kiderült, fesztiválok elmaradása esetén a magyar gazdaságból kieső jövedelem akár a GDP közel 1 százalékát is elérheti. Magyarországon ugyanis évente több mint háromezer fesztivált rendeznek, amelyek közül sok több ezer látogatót vonzanak évről-évre, belföldről és külföldről egyaránt, a sikerükkel pedig a turizmus és a gazdaság látható, markáns szegmensévé tették a fesztiválszektort. A leglátogatottabbnak – és a turizmus szempontjából legfontosabbak - a nagy zenei fesztiválok, amelyek a kormány mostani döntését követően sorra jelentették be, hogy idén elmaradnak. Miután ezek jellemzően a nyári időszakra koncentrálódnak, így kijelenthető, hogy az iparág az idén óriási veszteségeket szenved el.

A március és szeptember közötti időszak rendezvényeinek törlésével az egész élőzene-iparág bevételeit tekintjük, a 70 százalékos csökkenés mintegy 28 milliárd forint közvetlen bevétel kiesést jelent a szektorban. (Azt egyelőre nem tudni, hogy az év végén lehet-e majd nagyobb rendezvényeket tartani) Ebből a bevételből éltek eddig a fesztiválok közvetlen közreműködői – például a szervezők, az építők, a hangosítók és a zenészek. Így idén jövedelem nélkül marad a fesztiválszektor több ezer foglalkoztatottja – a színpadok építőitől a zenészekig és a programszervezőkig. Ugyanakkor a HÉTFA kutatói szerint nem csak a fesztiválok dolgozói maradnak hoppon, hanem a fesztiválokhoz kapcsolódó szállásadó és vendéglátós vállalkozók is: országszerte tehát komoly bevételkieséssel lehet számolni a turisztikai szegmensben is.

A GDP egy százaléka eset ki a fesztiválok törlése miatt

Jellemző, hogy egy korábbi minisztériumi felmérés is azt állapította meg, hogy az országba látogató turisták 10-12 százaléka a fesztiválok miatt érkezett. Költési hajlandóságuk pedig többszöröse a hazai fesztiválozóknak, akár 40-100 ezer forintot is elérhette 2015-ben naponta. A hazai látogatók ennél kisebb összeget költenek egy-egy eseményen, de a jegyeken túl ők is tízezres nagyságrendben fizettek egyéb termékekért (pl. étel, ital) és szolgáltatásokért.

Mindezek alapján a HÉTFA kutatói úgy becsülték, hogy minden egyes fesztiválra el nem költött forint körülbelül 7 forintot von ki a gazdaságból a szektorok közötti tovagyűrűző hatásoknak köszönhetően. Tehát az idei fesztiválok elmaradása miatt a magyar gazdaságból kieső jövedelem akár a 442 milliárd forintos összeget is elérheti. Ez közel 1 százalékát jelenti a 2019-es magyar GDP-nek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.