2018. október 30. 10:02
mfor.hu

A hivatalosan "digitális adó" néven futó új, egyelőre még csak tervként élő teherrel az összes nagy techvállalatot sújtanák, megkapná a nyakába a Google és az Amazon is.

Példátlan lépésre készül Nagy-Britannia: a világon elsőként adót vetnek ki a nagy techcégekre, így a Facebookra, a Google-re és az Amazonra is, írta meg a Wall Street Journal. A globális techvállalatok ugyan eddig is adóztak a vendáglátó országokban, azonban azt a nyereségük után fizették be, és mivel jellemzően a profitjuk viszonylag kis szeletét jelentették, rengeteg kritikát kaptak miatta. Az új adót már nem a nyereség, hanem a bevétel alapján állapítanák meg.

A hétfő esti bejelentés szerint a digitális adó a legalább 500 millió fontos globális, éves bevétellel rendelkező cégóriásokat sújtaná. A vállalatoknak a Nagy-Britanniában keletkezett bevételeik 2 százalékát kellene befizetniük az államnak, mely így Philip Hammond brit pénzügyminiszter becslése szerint összesen évi 400 millió fontot is kereshetne az új teherrel. A digitális adó a keresőmotorokat, a közösségi oldalakat és az online piactereket sújtaná, de a digitális zene és -filmszolgáltatókat nem érintené. Az adón még dolgoznak, kivetésével 2020-at célozzák meg.

A három nagy - Facebook, Google, Amazon - számára a 2 százalékos adókulcs viszonlag enyhe terhet jelent, a változtatás mégis jelentős, mert világon ez az első konkrét lépés, amit egy kormány megtesz a globális techóriások adóterheinek növelésére.

Az Amazon brit részlege 1,98 milliárd font bevételt jelentett tavaly, 72,37 millió fontos adózás előtti nyereséggel, de csak 1,7 millió fontot fizetett be a brit államkasszába. A Facebook szigetországi tagozata 1,26 milliárd fontos bevételnek örülhetett 2017-ben, valamint 62,76 millió fontos profitnak, és ezután aligha szomorodott el a 17,19 millió fontos adókötelezettségen. A brit Google 1,26 milliárd fontnyi bevételt termelt tavaly és 200,55 millió font profitot, miközben 47,36 millió fontot adózott.

A digitális adó kritikusai szerint a lépésre válaszul megtorló adókat vezethetnek be a brit cégekre az USA-ban, illetve a techóriások kuncsaftokra háríthatják át a többletterhet. A Google-t és a Facebookot is kliensei között tudó lobbiszervezet, a washingtoni székhelyű Information Technology Industry Counci szerint pedig az új adó befagyaszthatja a befektetéseket Nagy-Britanniában, és akadályozná a munkahelyteremtést is.

A britek azonban nincsenek egyedül, Spanyolországban október folyamán hasonló adóterveket terjesztettek be, de ott még parlamenti vita tárgya az ügy.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.