2018. október 30. 10:02
mfor.hu

A hivatalosan "digitális adó" néven futó új, egyelőre még csak tervként élő teherrel az összes nagy techvállalatot sújtanák, megkapná a nyakába a Google és az Amazon is.

Példátlan lépésre készül Nagy-Britannia: a világon elsőként adót vetnek ki a nagy techcégekre, így a Facebookra, a Google-re és az Amazonra is, írta meg a Wall Street Journal. A globális techvállalatok ugyan eddig is adóztak a vendáglátó országokban, azonban azt a nyereségük után fizették be, és mivel jellemzően a profitjuk viszonylag kis szeletét jelentették, rengeteg kritikát kaptak miatta. Az új adót már nem a nyereség, hanem a bevétel alapján állapítanák meg.

A hétfő esti bejelentés szerint a digitális adó a legalább 500 millió fontos globális, éves bevétellel rendelkező cégóriásokat sújtaná. A vállalatoknak a Nagy-Britanniában keletkezett bevételeik 2 százalékát kellene befizetniük az államnak, mely így Philip Hammond brit pénzügyminiszter becslése szerint összesen évi 400 millió fontot is kereshetne az új teherrel. A digitális adó a keresőmotorokat, a közösségi oldalakat és az online piactereket sújtaná, de a digitális zene és -filmszolgáltatókat nem érintené. Az adón még dolgoznak, kivetésével 2020-at célozzák meg.

A három nagy - Facebook, Google, Amazon - számára a 2 százalékos adókulcs viszonlag enyhe terhet jelent, a változtatás mégis jelentős, mert világon ez az első konkrét lépés, amit egy kormány megtesz a globális techóriások adóterheinek növelésére.

Az Amazon brit részlege 1,98 milliárd font bevételt jelentett tavaly, 72,37 millió fontos adózás előtti nyereséggel, de csak 1,7 millió fontot fizetett be a brit államkasszába. A Facebook szigetországi tagozata 1,26 milliárd fontos bevételnek örülhetett 2017-ben, valamint 62,76 millió fontos profitnak, és ezután aligha szomorodott el a 17,19 millió fontos adókötelezettségen. A brit Google 1,26 milliárd fontnyi bevételt termelt tavaly és 200,55 millió font profitot, miközben 47,36 millió fontot adózott.

A digitális adó kritikusai szerint a lépésre válaszul megtorló adókat vezethetnek be a brit cégekre az USA-ban, illetve a techóriások kuncsaftokra háríthatják át a többletterhet. A Google-t és a Facebookot is kliensei között tudó lobbiszervezet, a washingtoni székhelyű Information Technology Industry Counci szerint pedig az új adó befagyaszthatja a befektetéseket Nagy-Britanniában, és akadályozná a munkahelyteremtést is.

A britek azonban nincsenek egyedül, Spanyolországban október folyamán hasonló adóterveket terjesztettek be, de ott még parlamenti vita tárgya az ügy.