<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Mol-csoport és a Janaf hosszas, több mint egy éven át tartó tárgyalás után megállapodott az Adria-vezeték használatának díjáról.

A Mol-csoport MTI-nek küldött tájékoztatása szerint a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat egy évre szóló szerződést kínált, kivételesen magas árazással, amelynek eredményeként a Mol a jelenlegi méltányos piaci árak többszörösét fizeti. A Mol-csoportnak nem volt más választása, mint a megállapodás aláírása, mivel az Adria-vezeték fontos szerepet játszik a közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságában - tették hozzá.

Olyan forrásból kell olajat szerezniük, ami nem orosz

A közlemény szerint az Oroszországgal szembeni uniós szankciók értelmében a Mol pozsonyi finomítójában nem orosz kőolajból kell gyártani az exportra szánt dízelt, benzint és minden további terméket ahhoz, hogy a vállalat ki tudja elégíteni a cseh, az osztrák és a lengyel piac magas keresletét.

Az egyetlen rendelkezésre álló ellátási útvonal, ahonnan a finomító nem orosz kőolajhoz tud jutni, a horvátországi Omisaljból indul, és az Adria-vezeték Janaf tulajdonában lévő szakaszán keresztül halad - írták.

Az Adria kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. májusában. Itt jöhet be a nem-orosz olaj. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Az Adria kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. májusában. Itt jöhet be a nem-orosz olaj. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Aggódnak az ellátásbiztonságért

A Mol-csoport úgy véli, hogy a jelenlegi megállapodás nem teremt tartós és versenyképes helyzetet a Szlovákiába irányuló nyersolajellátás biztonságához az Adria-vezetéken keresztül. Ez aggályokat vet fel az egész közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságával kapcsolatban - áll a közleményben.