2018. február 20. 05:28

A két nagy kereskedelmi tévé meglehetősen hasonló vetélkedője nagyot küzd a nézőkért. Az első héten úgy tűnt az RTL kerekedhet felül, a múlt héten azonban a TV2 műsorát nézték többen.

Tavaly év végén indult a Piramis, amely úgy tűnik nagyon nagy dobás volt a TV2 részéről. A csatornát ugyan a versenytárs lehordta, hogy az általuk megvett műsort koppintották le, ám ez a TV2-t nem igazán érdekelte. Az RTL Klub megpróbálta olyan módon is elgáncsolni a Stohl András vezette vetélkedőt, hogy novemberben két szezon előtti adást levetítettek A Falból, ám igazából ez sem segített. A két tavaly őszi, olaszországi stúdióban felvett adás nézettsége ugyan kiemelkedő volt, ám amint elindult a Piramis, a nézőket megfogta.

Nem lesz leállás, Stohlék nagyon elkapták a fonalat Nem lesz leállás, Stohlék nagyon elkapták a fonalat


Miután a januári hétköznapokon a TV2 rendre nyerte az estéket, az RTL Klub nem tudott az előzetesen tervezett struktúra szerint haladni. Az egykor szebb napokat látott szappanopera, a Barátok közt ugyanis nem tudott ellenfele lenni. Két héttel ezelőtt elindult az RTL-en is a vetélkedő, amely eleinte úgy tűnt, erősebb számokat produkál majd, mint a TV2 műsora. A siker azonban nem lett tartós, és a két megszólalásig hasonló műsor közül többen a már futó Piramis mellett tették le a voksukat. Így az „összecsapás” második hetében minden este a Stohl András vezette műsor hozott jobb számokat.

A két csatorna ráadásul elképesztően belefeszült a vetélkedők összecsapásába, ami egyrészt visszaköszön az RTL Klub kommunikációjában. A Sebestyén Balázst ábrázoló plakátokon szereplő „Az enyém nagyobb” felirat például gyerekes rivalizálásra emlékeztet. De az sem megszokott, hogy az elmúlt hetekben mind a két csatorna össze-vissza tologatta a műsorait, hátha fentebb tudják tornázni egy-két százalékponttal a nézettségi mutatókat, az eredmény azonban azt mutatja, hogy a nézők száma nem növekszik. Kérdés, hogy az ide-oda tologatás, kicsit korábbi kezdés, több reklámszünet miatti hosszabb műsor, stb. mennyire lesz frusztráló a nézőknek. Az sem lenne meglepő, ha egy idő után ráunnának az RTL-TV2 játékára, és elkezdene csökkenni a műsorok közönségaránya.

A Piramis ugyanis kezdetektől fogva hosszabb volt, mint A Fal, amelytől ugyan egyáltalán nem lett jobb a műsor, sőt inkább vontatottabb, mint a versenytársé. Ám a nézők többsége vélhetőleg nem filmesztéta vagy tévékritikus, így Sebestyén Balázs után sokan kapcsoltak át Stohl Bucira, aminek köszönhetően az időben hosszabb Piramis jobb számokat hozott, mint A Fal. Az RTL Klub hiába alakított a műsorrendjén, és rendezte át az esti időszakot, a TV2 (egy plusz reklámszünettel) megnyújtotta a gameshow-t, így ismét ott állt az RTL Klub, ahol korábban. A legújabb lépésük szerint február 19-től új időpontban, 19:05-kor kezdődik az ország legnézettebb infotainment műsora, a Fókusz. Módosul A Fal kezdési időpontja is: a Sebestyén Balázs nevével fémjelzett game show hétfőtől 19:35-től várja a nézőket. A változás miatt új időpontra kerül a Barátok közt, ami a jövőben 20:55-kor kezdődik majd, közölte a csatorna. Az Éjjel-Nappal Budapest fiataljainak kalandjait hétköznaponként 21:35-től követhetik nyomon a rajongók.

Nagy kérdés, hogy mennyit segít mindez, hiszen így az RTL Klub műsora 5 perccel tovább tart, mint a TV2-é, ám az első fél órában a Fókusznak kellene állni a sarat. Amiben megvan az a kockázat, hogy ha 7 órakor túl sokan választják a Piramist, akkor lehet, hogy lesznek, akik végig is nézik a műsort.

A múlt hét műsorai kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a Mi kis falunk továbbra is verhetetlen, ismét az RTL Klub sorozata lett a hét legnézettebb műsora. A rangsor második helyére a Piramis került. A Fal viszont csak az ötödik legnézettebb műsor volt, az RTL programjai közül a Fókusz Plusz és a Híradó is megelőzte. Hasonló a helyzet az Áll az alkuval, amelytől mi kicsit erősebb számokat vártunk, a TV2 vetélkedőjét házon belül nem csak a Tények, de a Jégkorszak 3 animációs film is maga mögé utasította. A közmédia legnézettebb műsora a szerdai BL-meccs volt, igaz az már a korábbi években is bebizonyosodott, hogy a jó focira vevők a magyarok. Ezzel szemben a korábbi években szép számokat hozó Eurovíziós dalverseny válogatója a kezdeti lendület után teljesen ellaposodott, így szombaton A Dal alig tudott a Duna TV átlagánál is jobban teljesíteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.