<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Fónagy János államtitkár közléséből erre lehet következtetni.

A magyar bankrendszer egyik legizgalmasabb kérdése, hogy mi lesz a még mindig állami tulajdonban lévő Budapest Bankkal, melyik bankhoz kerülhet, kik lesznek az új gazdák. Lapunk sokat foglalkozott ezzel a témával, az elsők között hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a BB-t egy bankcsoportba illesztené be a kormány, a Takarék Csoport és az MKB társaságában - írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Az elmúlt időszakban aztán ezt az információt megerősítő hírek láttak napvilágot, melyek szerint a három intézmény keresi az együttműködés lehetőségét, elkezdődött a munka a holding kidolgozására.

A dolog tehát eldőlni látszott, az utóbbi hónapok pénzügyes személyi bejelentéseit - Nagy Márton alelnök távozását a Magyar Nemzeti Bankból, illetve Barna Zsolt alelnök távozását az OTP-től - is ebben a kontextusban értelmezte a sajtó, feltételezve, hogy a két szakember végül az új bankcsoportnál köthet ki.

Az államon nyomás van a BB miatt, a piac szerint ugyanis túlárazottan vette meg anno a bankot, 700 millió dollárért. Van tehát egy elvárás a kormány felé, hogy minimum ezen az áron, vagy inkább némi haszonnal adjon túl a portékán.

A holding alakulásának híre apropóján egy ellenzéki képviselő, Kocsis-Cake Olivio a Párbeszédtől fordult kérdésekkel Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszterhez. Azt tudakolta: "Hogyan és mikor fog megtérülni az állam illetve az adófizetők számára a Budapest Bankra költött kb. 700 millió dollár, azaz közel 200 milliárd forint"?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Választ Fónagy Jánostól, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkárától kapott e hét pénteken. Ebből kiderül, hogy a kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank irányába tett vállalás teljesítésének érdekében folytat tárgyalásokat a Budapesti Hitel- és Fejlesztési Bank zrt.-ben fennálló többségi közvetett állami tulajdon megszüntetése érdekében. Fónagy szerint a felek egy nem kötelező erejű szándéknyilatkozatot írtak alá, amely az egyesülés lehetőségének, valamint annak lehetséges gazdasági, pénzpiaci hatásainak vizsgálatára jogosítja fel az érintetteket.

A vizsgálat célja annak feltárása, hogy egy nagyobb bankcsoport részeként történő működés hatékonyabban tudja-e szolgálni a tulajdonosok gazdasági és stratégiai érdekeit, mint a részesedés értékesítése, vagy jelenlegi tulajdonosi struktúrában történő megtartása - közölte végül az államtitkár.

Ebből az olvasható ki, hogy a kormány nem számolt le azzal a lehetőséggel, hogy a BB-t tartósan állami tulajdonban tartsa, ám ebben az esetben kérdés, hogyan tudja teljesíteni az EBRD felé tett vállalást. Mint ahogy továbbra is benne van a pakliban, hogy az állam egyszerűen eladja tulajdonrészét a bankban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.