Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Új vállalkozást hoztak létre pár hete a sertéstenyésztési üzletág menedzselésére. Épül a Bászna-portfolió.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privátbankár.hu-n jelent meg

Újabb átalakuláson esett át a Kósa Lajos fideszes politikus, volt debreceni polgármester családjához köthető vállalkozások láncolata: a két éve a sajtóhírekben gyakran felbukkanó cég, a Méker Kft. helyébe a Bászna Sertés Zrt. lépett idén nyáron. A letisztított érdekeltségek mára két cégre redukálódtak, a már említett Bászna Sertés Zrt.-re, valamint a Bászna Gabona Kft.-re.

Mátészalka, ahol a nagy dolgok történnek  (Forrás: termalfurdo.hu)Mátészalka, ahol a nagy dolgok történnek (Forrás: termalfurdo.hu)

A Bászna lett tehát a gyűjtőneve a mini cégbirodalomnak. A Kósa családhoz a kapcsolódást Kósa Lajos testvére, Kósa Karolina Éva jelenti, aki a Bászna Gabonában rendelkezik tulajdonrésszel. Az újonnan létrehozott vállalkozásban viszont őt nem, csak Szilágyi Gábort tüntetik fel - egyedüli - részvényesként. Őt, illetve családját korábbi sajtóhírek szintén a Kósa családhoz kötődőnek írták le.

A történet ott kezdődik, amikor 2013 táján a Szilágyi család tagjai megjelentek a mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó Méker Kft.-ben tulajdonosként. A cég kezdetben zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozott fő profilban, majd a fideszes politikus édesanyja, Kósa Lajosné 2015-ös csatlakozása után átnyergeltek a sertéstenyésztésre. A mama négy év múltán kiszállt az üzletből, de ebben az időszakban nagyot tudott előrelépni a vállalkozás: jegyzett tőkéje 3 millió forintról 93 millió forintra emelkedett.

Ettől vélhetően nem függetlenül nagy terveket szövögetett a társaság, egy sertéstelep korszerűsítésére igényeltek támogatást, de a nagy médiazaj miatt végül elálltak a pályázattól - írta akkoriban a hvg. Sőt, az is felvetődött, hogy lemondanak a fejlesztésről.

Eközben a cég igyekezett bővíteni a portfólióját. Megszerezte a növénytermesztéssel, betakarítással foglalkozó Bászna Gabona Kft.-t , valamint a Kaméleon Dizájn Kft.-t. Utóbbi teljesen kilógott az agráriumban aktív csoportba tartozó cégek közül, mivel profilja szerint nyomdai tevékenységgel foglalkozott. Ma már ez a mozgalmas előéletű cég nem létezik, beolvadt a Mékerbe.

De így járt a Méker is. E cég pedig a Bászna Sertés Zrt.-ben olvadt fel pár héttel ezelőtt. Az újabb Bászna-vállalkozás tehát jogelődjének megfelelően mátészalkai székhelyű, jegyzett tőkéje 93 millió forint, és a sertéstenyésztés a fő profilja.

Maradt tehát két cég - a Bászna Gabona és a Bászna Sertés -, előbbiben van érdekeltsége Kósa Lajos testvérének. A két cég összesen 213 millió forint jegyzett tőkével rendelkezik, ebből a Bászna Gabonára jut 120 millió forint. Mozgásterük tehát van a tervezett fejlesztések megvalósítására. Ezek sorába tartozik az a takarmánytároló, amelyről lapunk számolt be elsőként, és amellyel kapcsolatban megjelentek sajtóhírek, hogy 500 millió forintos hitelért folyamodtak a beruházás megvalósítása érdekében.

A cégnyilvántartások szerint egyébként a Méker tavaly 523,1 millió forintos nettó értékesítési árbevételt ért el, az egy évvel korábbi 361,8 millió után. Adózott eredménye 44,3 millió forint lett, a korábbi 32,6 millió után. A Bászna Gabona beszámolója szerint a cég mintegy 10 millió forintos nettó értékesítési árbevételt ért el 2019-ben, adózott eredménye pedig -10,6 millió forint lett. Vagyis veszteséggel zárták első teljes üzleti évüket. Tárgyi eszközeinek értéke viszont egy év alatt 643,4 millió forintra nőtt, vagyis van "anyag" a cégben.

A Bászna Sertés Zrt., mivel idén alakult, még nem adott le beszámolót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.