<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Új vállalkozást hoztak létre pár hete a sertéstenyésztési üzletág menedzselésére. Épül a Bászna-portfolió.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privátbankár.hu-n jelent meg

Újabb átalakuláson esett át a Kósa Lajos fideszes politikus, volt debreceni polgármester családjához köthető vállalkozások láncolata: a két éve a sajtóhírekben gyakran felbukkanó cég, a Méker Kft. helyébe a Bászna Sertés Zrt. lépett idén nyáron. A letisztított érdekeltségek mára két cégre redukálódtak, a már említett Bászna Sertés Zrt.-re, valamint a Bászna Gabona Kft.-re.

Mátészalka, ahol a nagy dolgok történnek  (Forrás: termalfurdo.hu)Mátészalka, ahol a nagy dolgok történnek (Forrás: termalfurdo.hu)

A Bászna lett tehát a gyűjtőneve a mini cégbirodalomnak. A Kósa családhoz a kapcsolódást Kósa Lajos testvére, Kósa Karolina Éva jelenti, aki a Bászna Gabonában rendelkezik tulajdonrésszel. Az újonnan létrehozott vállalkozásban viszont őt nem, csak Szilágyi Gábort tüntetik fel - egyedüli - részvényesként. Őt, illetve családját korábbi sajtóhírek szintén a Kósa családhoz kötődőnek írták le.

A történet ott kezdődik, amikor 2013 táján a Szilágyi család tagjai megjelentek a mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó Méker Kft.-ben tulajdonosként. A cég kezdetben zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozott fő profilban, majd a fideszes politikus édesanyja, Kósa Lajosné 2015-ös csatlakozása után átnyergeltek a sertéstenyésztésre. A mama négy év múltán kiszállt az üzletből, de ebben az időszakban nagyot tudott előrelépni a vállalkozás: jegyzett tőkéje 3 millió forintról 93 millió forintra emelkedett.

Ettől vélhetően nem függetlenül nagy terveket szövögetett a társaság, egy sertéstelep korszerűsítésére igényeltek támogatást, de a nagy médiazaj miatt végül elálltak a pályázattól - írta akkoriban a hvg. Sőt, az is felvetődött, hogy lemondanak a fejlesztésről.

Eközben a cég igyekezett bővíteni a portfólióját. Megszerezte a növénytermesztéssel, betakarítással foglalkozó Bászna Gabona Kft.-t , valamint a Kaméleon Dizájn Kft.-t. Utóbbi teljesen kilógott az agráriumban aktív csoportba tartozó cégek közül, mivel profilja szerint nyomdai tevékenységgel foglalkozott. Ma már ez a mozgalmas előéletű cég nem létezik, beolvadt a Mékerbe.

De így járt a Méker is. E cég pedig a Bászna Sertés Zrt.-ben olvadt fel pár héttel ezelőtt. Az újabb Bászna-vállalkozás tehát jogelődjének megfelelően mátészalkai székhelyű, jegyzett tőkéje 93 millió forint, és a sertéstenyésztés a fő profilja.

Maradt tehát két cég - a Bászna Gabona és a Bászna Sertés -, előbbiben van érdekeltsége Kósa Lajos testvérének. A két cég összesen 213 millió forint jegyzett tőkével rendelkezik, ebből a Bászna Gabonára jut 120 millió forint. Mozgásterük tehát van a tervezett fejlesztések megvalósítására. Ezek sorába tartozik az a takarmánytároló, amelyről lapunk számolt be elsőként, és amellyel kapcsolatban megjelentek sajtóhírek, hogy 500 millió forintos hitelért folyamodtak a beruházás megvalósítása érdekében.

A cégnyilvántartások szerint egyébként a Méker tavaly 523,1 millió forintos nettó értékesítési árbevételt ért el, az egy évvel korábbi 361,8 millió után. Adózott eredménye 44,3 millió forint lett, a korábbi 32,6 millió után. A Bászna Gabona beszámolója szerint a cég mintegy 10 millió forintos nettó értékesítési árbevételt ért el 2019-ben, adózott eredménye pedig -10,6 millió forint lett. Vagyis veszteséggel zárták első teljes üzleti évüket. Tárgyi eszközeinek értéke viszont egy év alatt 643,4 millió forintra nőtt, vagyis van "anyag" a cégben.

A Bászna Sertés Zrt., mivel idén alakult, még nem adott le beszámolót.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.