<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Alig fél éve működik a Kósa Lajos édesanyja és testvére részvételével újonnan alapított gabonatermesztő cég, máris nagy beruházásba fognak.

Pozitív végkicsengésű közleményt jelentetett meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatalának Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya egy mátészalkai beruházással kapcsolatban. A város határában ugyanis egy közel 41 ezer négyzetméteres területen épül terménykezelő és -szárító rendszer, mellyel kapcsolatban előzetes vizsgálat lefolytatása kötelező a 3 hektárnál nagyobb területfoglalás miatt.

A beruházó a BÁSZNA Gabona Kft., melyet 2018. október végén alapított két mátészalkai magánszemély, Szilágyi Gábor és Szilágyi Balázs, valamint Kósa Lajos testvére, Kósa Karolina Éva, illetve a MÉKER Kft. Utóbbiban tulajdonos Kósa Lajos édesanyja is.

A kép csak illusztráció (Fotó: Pixabay)A kép csak illusztráció (Fotó: Pixabay)

A BÁSZNA Gabona mindössze 5 millió forintos jegyzett tőkével rendelkezik, és vélhetően 2018 utolsó pár hónapjában nem tehetett szert akkora bevételre, mint amennyit a most tervezett beruházás igényelne. Becslésünk szerint egy 4 silóból, terményszárítóból és terménytároló épületből álló beruházás kivitelezése akár több százmillió forintba kerülhet. Piaci információink szerint hasonló projektekre a Vidékfejlesztési Programon belül pályázható összeg elérte a 300 millió forintot.

Azt, hogy milyen forrásból valósul meg a beruházás, egyelőre nem tudni. Az elérhető adatbázisok alapján ugyanis nem nyertek el uniós támogatást az elmúlt időszakban, és a hitelbiztosítéki nyilvántartásban sem találtunk kölcsönfelvételre utaló bejegyzést.

A területen 4 darab 6392 köbméter kapacitású siló építését tervezik, emellé egy 90 köbméteres tranzittartály is létesül majd. A 80 tonna/óra teljesítménnyel bíró terménytisztító és a 100 tonna/óra teljesítményű terményszárító rendszert a terménytárolóval együtt a tervek szerint 1-3 hónap alatt fogják felépíteni.

Az előzetes vizsgálati dokumentáció szerint a beruházás nem tekinthető károsnak, visszafordíthatatlannak, túlzottan agresszív beavatkozásnak - már csak azért sem, mert a környéken más mezőgazdasági telepek is működnek. Üzemszerű működést feltételezve az élővilág károsítása is kizárható a technológiai illetve munkafegyelem betartásával. Havária jellegű esemény bekövetkezésekor a szakszerű és időben történő beavatkozás minimalizálja a károkozás lehetőségét. Összességében megállapítják, a tervezett telepnek nincs természetvédelmi vagy tájdévelmi akadálya, jelentős hatással nem bír, ezért környezeti hatásvizsgálat elvégzése nem indokolt.

Frissítés:

A friss céginformációs adatbázis szerint Kósa Lajosné tulajdoni bejegyzése törlés alatt áll a Méker Kft.-ben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.