<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A propagandaminiszter új apósának érdekeltségéhez rengeteg pénz áramlott, de ennek egyelőre nyoma sincs a cég mérlegében. 

Nagy visszhangja volt Rogán Antal új apósa körül pénzügyi eseményeknek nem is túl régen. Történt ugyanis, hogy 2020. augusztusában Obrusánszki Zsolt és egy földvásárló társa megszerezték az agrártanácsadásban utazó Ductus Kft. felét. Ezután, 2020 októberében pedig 315 millió forintos bankkölcsönhöz jutott a társaság Budapest Banktól, amely egy földvásárlást is hitelez 1,58 milliárd forinttal - írt az ügyekről az Átlátszó. Ezt a Budapest Banktól kapott hitelt és a földvásárlást is később a miniszter, Rogán Antal és a bank is cáfolta(Csak az idővonal kedvéért zárójelben megjegyezzük, hogy Rogán Antal és Obrusánszki Barbara frigye egy hónappal később, 2020 decemberében volt.)

A Ductus Kft. azonban korábban is nagyobb anyagi forráshoz jutott, hiszen 2019 októberében az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Programból nyert el 2,232 milliárd forintot mezőgazdasági szaktanácsadásra. A projekt teljes összköltsége 2,399 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy a Ductus Kft.-nek még 165 millió forint önerőt kell hozzá biztosítania. 

Még nem látszanak a milliárdok (Fotó: MTI)Még nem látszanak a milliárdok (Fotó: MTI)

A cég határidőre leadott, 2020-as évről szóló beszámolójában azonban még mindig nincs nyoma a 2,2 milliárdos uniós támogatásnak. De a projekthez szükséges önerő talán-talán lassan rendelkezésre áll majd. 

A Ductus hosszú lejáratú kötelezettségei ugyanis 9,4 millióról 116,9 millió forintra emelkedtek. A rendkívül szűkszavú és kevés információt tartalmazó kiegészítő melléklet nem részletezi ezt a sort, de feltételezhető, hogy mégis valamilyen kölcsön állhat a háttérben, mivel az uniós támogatás vissza nem térítendő, így annak a helye nem lehet a kötelezettségek között. 

Hogy azonban tavaly év végén beindultak a dolgok a cégnél, a dolgozói létszámból és az egyéb eredménysorokról is sejthető. Év végén állásinterjúk zajlottak, melynek eredményeként 3 főt már biztosan felvettek. Az átlagos dolgozói létszám ugyanis 6-ról 9 főre emelkedett, ezzel párhuzamosan a fizetések is nagyot ugrottak. 

A bérköltség alapján számolt átlagos bruttó bér a 2019-es 183 ezer forintról 458 ezerre nőtt tavaly, jókora költségnövekedést eredményezve a cégnek. 

Míg egy évvel korábban mindössze 16,2 millió forintot tettek ki a személyi jellegű ráfordítások, addig tavaly már 59,1 milliót költöttek el ilyen jogcímen. 

Minderre azért is volt lehetősége a cégnek, mert bár a bevételek megcsappantak, 28,5 millióról 7,8-ra, az egyéb bevételek nagyot emelkedtek. 3,7 millió után 73,8 milliót könyveltek el. Ám, az, hogy ez pontosan milyen jogcímnek köszönhető, nem derül ki a kiegészítő mellékletből. 

A bevételek és ráfordítások eredőjeként üzemi szinten is javult a cég helyzete: 1,1 millió után 3,5 milliós nyereséget mutattak ki. Ezt azonban a pénzügyi műveleteken elért 1,1 milliós veszteség leapasztotta és az adófizetési kötelezettség elszámolása után 2,2 milliós tiszta profit maradt a cégben. Igaz, ez többszöröse az előző évinek, akkor 962 ezer forint plusz marad a tevékenységnek köszönhetően. 

Rogán Antal apósának, Obrusánszki Zsoltnak van még egy gazdasági érdekeltsége, a KMBB Épületfelújító Közkereseti Társaság, melynek 2019 októberében lett a tagja. Ez azonban 2002 óta semmilyen tevékenységet nem folytat, gyakorlatilag egy évtizede lassan alvócég: se alkalmazott, se bevétel. 

A leadott beszámoló kiegészítő mellékletéből kiderülnek az előzmények is. Mint írják: 

"2002-ben a tagok az amerikai székhelyű Barna Company vállalkozással kötöttek megállapodást termékei forgalmazására. Sajnálatos módon a szerződő partner tulajdonosa elhalálozott, így az üzlet meghiúsult. Az új tagok a cég működtetésében, felszámolásában nem kívántak közreműködni. A cég 2002-től tevékenységet nem folytatott."

Obrusánszki Zsolt mellett 4 miskolci magánszemély tulajdonosa a társaságnak: Békési Vince, Békési Vincéné, Andorkó Endre és Bejó Zoltán. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.