2p

És szexuális kizsákmányolást dicsőítő, valamint iskolai lövöldözésről szóló képsorokra is. A riasztó tartalmak a YouTube Kids mellett a YouTube-ra is felkerültek.

Egy floridai anya olyan videókat talált a YouTube-on és annak gyerekbarát verzióján, a YouTube Kidsen, melyek öngyilkossághoz adtak instrukciókat a gyerekeknek.

A Free Hess nevű asszony azt mondta a CNN-nek, hogy először tavaly júliusban látott ilyen videót, miután egy ismerős anya elmesélte neki, ő hogyan szembesült a jelenséggel. Az ismerős rajzfilmeket nézett a YouTube Kidsen a fiával, amikor az egyik videó közepébe bevágva elindult egy felvétel, melyen egy napszemüveget viselő férfi arról beszélt a gyerekeknek, hogyan kell felvágni az ereiket a csuklójukon. Hess jelentette a videót, azonban a YouTube Kidsnek egy hetébe telt, míg eltávolította.

A törlés azonban nem volt végleges megoldás: Hess ebben a hónapban ismét látta a felvételt, ezúttal már a YouTube-on. Ismét jelentette a tartalmat, mely eltávolítása ismét napokat vett igénybe a videószolgáltatónak. Hess, aki gyermekorvos, azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy nagyon dühös, szomorú és frusztrált a képsor miatt, mert azt tapasztalja, hogy egyre több gyereket hoznak a rendelőjébe önsértéssel és öngyilkossági kísérlettel. Nincsenek kétségei afelől, mondja, hogy ebben a közösségi médiának és az ilyen videóknak is szerepe van.

Az öngyilkosságra tanító tartalom azonban csak a jéghegy csúcsa volt: Hess elkezdett kutakodni a YouTube Kidsen, ahol az érvágási instrukciók mellett a szexuális kizsákmányolást, emberkereskedelmet, fegyveres- és családon belüli erőszakot dicsőítő videókat is talált, egy Minecraft-inspirálta képsor pedig iskolai lövöldözést ábrázolt.

A YouTube a sokkoló fejleményekre közleményben reagált, melyben azt írták, komolyan veszik az ügyet, és dolgoznak azon, hogy biztonságosabbá és családbarátabbá tegyék a szolgáltatást.

Nem ez az első eset, hogy sokkoló tartalmakat kevernek a YouTube Kids egyes videóiba. A probléma évek óta fennáll: korábban a New York Times nyomán a 444.hu írt cikket a jelenségről, bár akkor még "csak" kínzásokkal teli rajzfilmekről volt szó, konkrét, gyerekeknek szóló öngyilkossági útmutatóról nem.

Arról pedig nemrég mi is írtunk, hogy a YouTube pedofilok vadászterületévé vált.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!