TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Nem pályázat, hanem egyéni kérelem alapján ítélte meg a Miniszterelnökség a pénzt a csekély példányszámú Magyar7 című sajtótermék kiadójának, mely egyébként még a 2018-as pénzügyi beszámolóját sem hajlandó nyilvánosságra hozni.

A cikk eredetileg a media1-en jelent meg.

Bethlen Gábor Alapítvány oldalán a Magyar Hang a napokban megtalált egy viszonylag eldugott dokumentumot, amelyből kiderült, hogy a szlovák Pro Media Alapítvány működési költségeinek és eszközfejlesztéseinek támogatására egy összegben, 100 százalékos támogatási előlegként 474 millió 650 ezer forintot kapott.

A Pro Media Alapítvány immár harmadik alkalommal kap pénzt Magyarországról: korábban kétszer is hasonló összeg érkezett a számlájukra, tehát összesen már másfél milliárd forint.

A kedvezményezett alapítvány adja ki a Felvidéken a Magyar7 nevű, 2018 óta megjelenő hetilapot, és működteti a ma7.sk nevű honlapot.

Puskás Attila, a Pro Media Alapítvány igazgatója az Új Szó című felvidéki napilapnak elismertenem pályázaton keresztül szerezték a pénzt, hanem a magyarországi Miniszterelnökség alá tartozó Nemzetpolitikai Államtitkársághoz adtak be egyéni kérelmet.

Fotó: ma7.sk Fotó: ma7.sk

Politikai kötődés, kis példányszám

A magyar adófizetők pénzén támogatott szlovák alapítványt és médiatermékeit egyébként a Magyar Hang felvidéki forrásai egyértelműen a Magyar Közösség Pártjához kapcsolják.

Puskás Attila, az alapítvány vezetője dolgozott is a Magyar Közösség Pártja sajtóosztályán.

A lassan két éve működő hetilap nem remekel a szlovák lappiacon: piaci információk szerint az összesen 1500-1600 példányt úgy tudják eladni belőle hetente, úgy hogy mindössze 1 euróért árulják a lapot, és a Magyar Hang szerint a Magyar Közösség Pártjához tartozó önkormányzatoknak „illik megrendelniük”. (Az eladási adatok nem hivatalosak, mert a Magyar7 nem auditáltatja eladási számait.) A Magyar Hang olvasói arról írtak a hetilapnak, hogy közintézmények, nagy forgalmú helyek hétről hétre ingyen, kéretlenül kapnak példányokat a Magyar7-ből.

Eközben az Új Szó kiadóját tíz éve nem támogatja Magyarország

Mindeközben az évtizedek óta létező Vasárnap hetilap az auditált számok alapján hetente 19 ezer példányban fogy, a felvidéki magyar napilapból, az Új Szóból 14–15 ezer darabot adnak el naponta.

Utóbbi két kiadványt ugyanaz a cég, a Duel-Press adja ki, mely több mint 10 éve kapott utoljára a magyar államtól támogatást.

Hiányzó pénzügyi beszámolók

Szintén a Magyar Hang figyelt fel rá, hogy a Pro Media Alapítvány weboldalán nem találhatók meg az alapítvány pénzügyi beszámolói, amiből át lehetne látni a gazdálkodását. A „Dokumentumok” résznél található PDF-fájlok vagy üresek, vagy a kiadványszerkesztők és grafikusok által használt latin kitöltő szöveg, a lorem ipsum, azaz zagyvaság található bennük.

Pedig 2018-ban, az első magyarországi támogatás érkezésekor Puskás Attila az Új Szó című lapnak azt ígérte, az alapítvány honlapján nyilvánosságra hozzák majd az elszámolást. A lapnak az igazgató elismerte, hogy a honlapra „még nem győzték feltölteni” az elszámolást, de állítólag hamarosan pótolják a mulasztást.

A beszámolókat a Magyar Hang is kérte az alapítványtól, de az alapítvány állítólag nem tett eleget a kérésnek.

A Pro Media szerint a Magyar Hang hazudik

ma7.sk portálon szombaton cikk jelent meg, melyben így reagálnak a Magyar Hang Pro Media Alapítvány állami támogatásairól írt első cikkére:

„A hazai médiatámadásokra sem eddig, sem a jövőben nem fogunk reagálni, de nem tartom szerencsésnek, hogy a magyarországi sajtó belső vitáját a Felvidékre akarják exportálni. A Magyar Hang hazugságokon és féligazságokon alapuló cikkét több magát mértéktartónak nevező sajtótermék is átvette, anélkül, hogy annak valóságtartalmát ellenőrizték volna. Értékelem, hogy az Új Szó munkatársa legalább vette a fáradtságot, és megkeresett. Igaz, a Magyar Hang ferdítéseit ők sem voltak restek átvenni. (…) Fontos számunkra, hogy a hetilap időtálló közéleti-kulturális tartalmakat közöljön, ha bulvárosodnánk, nyilván több olvasóhoz jutnánk el. Személy szerint sajnálom, hogy az egyetlen napilap példányszáma folyamatosan fogy, mert leszoktatja az embereket az olvasásról. A ma7 hírportál napi, átlagosan 15-20 ezer egyéni látogatójával viszont már most kiállja a versenyt a konkurens portálokkal.”

A Magyar7-tel azonos kiadójú ma7.sk azt is állítja, hogy

„a Magyar7 hetilap 7 ezer példányban jelenik meg, előfizetőinek száma folyamatosan nő. A Vasárnap családi hetilappal való összehasonlítás szerintük azért álságos, mert egy új termék bevezetése a sajtópiacon is több évbe telik. Mi idén leszünk kétévesek.”

Megtévesztő lehet azonban, hogy a ma7.sk a megjelenési példányszámot, nem pedig az eladott példányszámot említi.

A Magyar Hang helyreigazítási kérelmet küldött Puskás Attilának a Magyar Hang cikkét hazugságoknak nevező, a Magyar Hangra nézve hátrányos kijelentésekkel kapcsolatban, de a szlovákiai alapítvány igazgatója nem volt hajlandó lehozni azt.

Puskás egyébként a Magyar Hangnak azt írta, hogy a Ma7 médiacsalád 33 állandó, további harminc-egynéhány időszakosan megjelenő szerzőből álló szerkesztőséget működtet, és a megvalósításaik (portál, hetilap, tematikus oldalak) között felsorolja az Instagram-oldalukat is.

A 658 követővel rendelkező Ma7 Instagram oldalán 41 bejegyzés található eddig.

(media1)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.