<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Civil Biztonsági Szolgálat 1,4 milliárd forintos szerződést kötött a HungaroControllal.

Újabb munkát nyert a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., ennek azonban már digitális nyoma is van: Pintér Sándor belügyminiszter volt vállalata kapta az állami légiirányító HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. irodaházának védelmi feladatait. A sikerről az uniós közbeszerzési értesítő számolt be.

A HungaroControl Igló utcai irodaházában a Civilnek fegyveres biztonsági őrség biztosítása mellett a biztonságtechnikai rendszert is kezelnie kell, valamint recepciós szolgálatot is kell nyújtania. Minderre egy 1,4 milliárd forint értékű szerződést írtak alá a légiirányítóval tavaly november 29-én. Az árat a megrendelő eredetileg 1,55 milliárd forintra becsülte, tehát a Civil ahhoz képest olcsón dolgozik.

A közbeszerzést nyílt eljárásban folytatták le, a nyertes Civil mellett csak a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. pályázott rá.

A Civil egyik biztonsági őre intézkedik az MTVA székházában 2018. decemberében. (via Facebook)
A Civil egyik biztonsági őre intézkedik az MTVA székházában 2018. decemberében. (via Facebook)

A Civil Zrt.-ről nemrég mi írtuk meg, hogy ők is védik az MTVA székházát. Ez mintegy véletlenül derült ki: kolléganőnk az egyik, az MTVA-székház tavaly év végi, ellenzéki megszállásakor készült facebookos videón szúrta ki az egyik intézkedő biztonsági őr gallérján a cég emblémáját. Azonban sem az MTVA honlapján, sem a közbeszerzések között nem találtunk olyan szerződést, melyet a közmédia a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-vel kötött volna, és hiába küldtük el kérdéseinket ennek kapcsán a közmédiához, választ nem kaptunk.

A 444 írta meg, hogy a CBSZ nem az MTVA, hanem a Közbeszerzési és Ellátási Főosztály (KEF) jóvoltából őrizhette at intézményt, miután a szintén Fidesz-közeli Hunex Team Kft-vel, PFM Biztonsági Szolgáltató Kft-vel és Valton-Sec Kft-vel együtt 2017. novemberében 26 milliárd forintos szerződést kötöttek a KEF-fel annak mindenkori üzemeltetési és/vagy ellátási körébe tartozó ingatlanok őrzésére.

A biztonsági cég nemrég elnyert egy kisebb értékű munkát is: tavaly december végén szerződtek le az Országos Vízügyi Főigazgatóság székházának 2019-es védelmére, 38 millió forintért.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter cége volt 2010-ig, amely azóta több közpénzes megrendelést nyert már. Az igazgatója Tasnádi László, aki Pintér rendészeti államtitkára volt 2016 végéig, a többi között az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága tartozott az irányítása alá. A cégnek tavaly több mint 12 milliárd forintos árbevétele volt, amiből 1,1 milliárd forint nyereség maradt a végén, 20 millió forintot pedig kifizettek osztalékként.

Tavaly nyáron titokban, az OTP projektcégével üzletelve a Civil megszerezte a lovasberényi kormányüdülőt is: nem egyszerűen ide jegyezték be a fióktelepüket, hanem konkrétan a tulajdonukba került a szálló.