2p

A 4IG-csoport az elkövetkező öt évben 150 milliárd forint értékben valósít meg digitális infrastruktúrafejlesztéseket Magyarországon. 

Szándéknyilatkozatot írt alá Magyarország Kormánya és a 4iG-csoport. A megállapodás célja az infokommunikációs vállalatcsoport szerepvállalásának megerősítése a hazai és nemzetközi versenyképesség növelését célzó kormányzati gazdaságpolitika, valamint a Nemzeti Digitalizációs Stratégia (NDS) minél magasabb szintű megvalósításában - közölte a cécsoport.

Nagy sebességű netet kaphat sok háytartás. Fotó: Samsung
Nagy sebességű netet kaphat sok háytartás. Fotó: Samsung
A cégcsoport vállalta, hogy 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil- és vezetékes hálózati beruházást valósít meg Magyarországon. 

  • A beruházások eredményeképpen a jelenlegi gigabites szolgáltatási területéhez képest 2028-ig a 4iG további 1,1 millió háztartásban teszi elérhetővé a gigabitképes hálózatot vezetékes vagy nagykapacitású 5G-s vezeték nélküli technológiák használatával.
  • A 4iG a lakosság közel 100 százaléka számára teszi elérhetővé a szélessávú internet és nagy felbontású televíziós szolgáltatások használatát. 
  • A 4iG-csoport Budapesten és agglomerációjában, a vármegyeszékhelyeken, továbbá a főbb közlekedési útvonalak mentén vállalja a nagy kapacitású 5G-s technológia kiépítését, amelynek keretében legalább 1000 bázisállomáson telepíti a jelenleg elérhető legmodernebb 5G-s technológiát.

A 4iG vállalásai hozzájárulnak, hogy a Nemzeti Digitalizációs Stratégiában megfogalmazott célkitűzések teljesüljenek, így 2030-ra minden magyarországi hálózati végponton elérhető legyen a gigabites hálózat, valamint az 5G-s technológia kiépítése és kiterjesztése is lezárulhasson a kulcsfontosságú területeken. A szándéknyilatkozatban rögzített célok teljesülése érdekében a kormány a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024. január elsejétől megszünteti, valamint a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadó fizetési kötelezettséget pedig egy évvel később, 2025-től kivezeti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!