2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kijevi korrupció-megelőzési ügynökség úgy véli, hogy a magyar bank oroszországi divíziója támogatja a háborút Ukrajna ellen.

Az ukrán Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) ma a háború nemzetközi támogatójának minősítette az OTP-t, írja a Népszava a szervezet tájékoztatására hivatkozva.

A döntést azzal indokolták, hogy a pénzintézet tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

Feketelistára került fel az OTP. Fotó: MTI
Feketelistára került fel az OTP. Fotó: MTI

Emlékeztetnek, hogy az OTP Magyarország, s egyben Közép-Európa legnagyobb bankja, ukrajnai üzletága mintegy 507 millió dollárnyi eszközállománnyal rendelkezik. Emellett Oroszország ötven legnagyobb bankja közt van, több mint 2,2 millió ügyfelet szolgálnak ki Oroszország 1850 településén. Mindez pedig kiemeli a szerepét a nyugati szankciókkal küzdő és azokat kijátszani próbáló orosz gazdaságban, főleg, hogy a nyereségéből „kolosszális” összeget fizetett be az agresszor Oroszország  költségvetésébe.

A kijevi vezetés azt is felrója az OTP-nek, hogy sajtóhírek szerint kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak.

A szervezet szerint az OTP csoport oroszországi pénzügyi műveleteinek folytatásával támogatja és szponzorálja a „terrorizmust”.

A bank az alábbi állásfoglalást juttatta el szerkesztőségünkhöz, melyet változtatás nélkül közlünk:

Az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulását

A magyar pénzintézet oroszországi piaci részesedése elenyésző, mindössze 0,17 százalék. (Összehasonlításképpen a magyarországi részesedés 35-40 százalék körül mozog.)

Az OTP a háború kitörése óta minden stratégiai opciót mérlegel az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban, ezek között vizsgáljuk a bank eladásának lehetőségét is.

Ennek érdekében felkértük a Rothschild befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vállalatot az eladás előkészítésére, ám nem sokkal ezután az orosz elnök rendeletben tiltotta meg a külföldi érdekeltségű bankok tulajdonoscseréjét. Emiatt az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulást. Rendezetlenül hátrahagyni egy bankot pedig egy nagyösszegű adományként ér fel az orosz gazdaság számára, ami több szempontból sem vállalható opció.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!