2p

Tovább húzódik egy lassan nyolc éves ügy.

A hvg.hu EUrológusa szerint nehézkesen találja a Mol a fogást a Mercedesen, az ügy már évek óta húzódik. A cikk emlékeztet, az előzmény az, hogy még 2016‑ban az Európai Bizottság megállapította, hogy a Mercedes‑Benz Group és 15 nemzetközi tehergépjármű-gyártó a közepes és nehéz tehergépjárművek bruttó listaárainak összehangolásával megsértette a belső piacon belüli szabad versenyt.

A döntésre alapozva több cég is kártérítési keresetet indított, köztük a Mol is, amelynek leányvállalatai ebben az időszakban összesen 71 tehergépjárművet vásároltak vagy lízingeltek a Mercedestől. A keresetet a Fővárosi Törvényszékhez nyújtották be, azonban a magyar bíróságok úgy vélték, nincs joghatóságuk, vagyis nem bírálhatják el a kártérítési beadványt. Az ügy végül a Kúriánál landolt itthon, amely az Európai Bírósághoz fordult.

Nehezen jutnak dűlőre
Nehezen jutnak dűlőre
Fotó: Depositphotos

Merre tovább?

A megszületett ítéletben az Európai Bíróság úgy határozott, hogy a jelen ügy körülményei között az anyavállalat székhelyét nem lehet a káresemény bekövetkezése helyének tekinteni a versenyellenes magatartás miatt indított kártérítési keresetek elbírálására joghatósággal rendelkező bíróságok meghatározása szempontjából, még akkor sem, ha azt állítják, hogy ezen anyavállalat és e leányvállalatok egyetlen gazdasági egységet képeznek.

A cikk hozzátette, a döntés szerint a joghatóság meghatározásakor tekintettel kell lenni a közelség és a kiszámíthatóság, valamint az eljáró bíróság és az alkalmazandó jog közötti összhang célkitűzéseire.

Mint írták, a versenyjogi jogsértésből fakadó jogok érvényesítésének nincs akadálya, hiszen az általános joghatósági szabály alapján a károsultak bármikor a jogsértés elkövetőjének honossága szerinti bírósághoz fordulhatnak. De arra is lehetőség van, hogy a károsultak, így a Mol is, a bírósághoz forduljanak, amelynek illetékességi területén a kárt szenvedett vállalkozás a termékeket megvásárolta, vagy ahhoz, amelynek területén a vállalkozás székhelye található.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!