3p

A Ryanairnek adott igazat a Kúria is, nem kell befizetniük a 300 milliós büntetést. A nagy hercehurca közepette persze arról se feledkezzünk meg, kit sarcolt meg a kormány valójában az extraprofitadóval - már megint.

A Ryanair 2022 nyarán kapott azért kapott 300 millió forintos büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie. A társaság a 2022. július elejétől élő légitársaságok extraprofitadójának június eleji közzététele után arról értesítette az utasait, hogy azokra a foglalásokra, amelyek a jogszabály kihirdetése előtt történtek és június 30. utánra szóltak, beépíti az árba a 3900 forintos adót. Ha ezt az érintett utasok nem fogadták el, akkor törölték a foglalásukat, és a már befizetett árat visszatérítették nekik. 

Emiatt Budapest Főváros Kormányhivatala Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezésére fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben - ennek eredménye lett az óriási bírság, amit a légitársaság jogi úton megtámadott. A Fővárosi Törvényszék 2023 júniusában megsemmisítette a bírságot, a légitársaságnak adott igazat; a kormányhivatal ezt követően fellebezett az ítélet ellen, az Alkotmánybíróságot is megjárta az ügy, ám most a Kúria is a Ryanairt hozta ki győztesnek.  

"A Kúria – az alperes ez irányú kérése ellenében – nem látott lehetőséget az AB végzéstől való eltérésre, az Alkotmánybírósággal összhangban megállapította, hogy a felperes az adó alanya és nem pedig – ahogy az alperes állítja – a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet. A Kormányrendelet vonatkozó fejezetének is az a címe, hogy „A légitársaságok hozzájárulása”. Mivel a felperes (mint adóalany) az ÁSZF szerint járt el, ezért nem valósult meg a fogyasztók megtévesztése sem" 

- szól a Kúria közleménye.

Simán átháríthatták volna a bírságot is az utasokra...

Az ügyben tehát az utasonkénti 3900 forinton felül a kormánynak nem sikerült újabb 300 millió forintot besöpörnie az államkasszába a légitársaságtól. Illetve nem is a légitársaságtól, hanem az utasoktól: mert a nagy hercehurca közepette ne feledkezzünk meg arról, hogy a kormány - mint jórészt az összes többi extraprofitadónak nevezett teher esetében is - úgy jutott pluszbevételhez, hogy a cégeken keresztül valójában a fogyasztók, köztük a magyar lakosság zsebéből vette ki a pénzt.

Aki fel akar kerülni a gépre, kénytelen befizetni a kormány által kivetett különadót. Fotó: Depositphotos
Aki fel akar kerülni a gépre, kénytelen befizetni a kormány által kivetett különadót. Fotó: Depositphotos

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!