TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

A "hülye" és a "gyerekes" csak két jelző a sok közül, amivel a SEC korábbi vezetője illette a Tesla-vezér újabb kirohanását.

Elon Musk ismét nem bírt magával, és Twitteren szólt be az amerikai tőzsdefelügyeletnek. Csütörtök koradélután a techguru ezt lőtte ki a közösségi oldalra:


"Remek munkát végez a Shortolva Gazdagító Bizottság. És annyira találó volt a névváltoztatásuk!"

A twittben gyakorlatilag azzal vádolta meg a SEC-et, hogy amikor Muskot nemrég értékpapírpiaci csalással vádolták meg, és perrel fenyegették, akkor szándékosan azokat a befektetőket gazdagították, akik a Tesla bukására játszottak, hiszen a hír kipattanására óriásit zuhantak az elektromosautó-gyártó részvényei, ezt pedig bennfentes kereskedéssel, előre felkészülve alaposan ki is lehetett használni. Mint ismert, a két fél végül peren kívül megegyezett, melynek keretében Musk és a Tesla is súlyos büntetést fizetett, illetve a fenegyerek vezetőt három évre eltiltották a cég elnöki székétől, bár vezérigazgatói posztjában meghagyták.

A gunyoros twitt, amellett, hogy forrófejűen posztolta Musk, még kifejezetten kockázatosnak is mondható, mert a vádalkut, bár megkötötték, a szövetségi bíró még nem hagyta jóvá. A SEC nem kommentálta a kirohanást.

Az akciónak ennek ellenére akár lehetnének is következményei. A Wall Street Journalnak nyilatkozó szakértő szerint Musk potenciálisan megsértette a tőzsdefelügyelettel kötött alkuját, melynek egyik fő kikötése a "sem cáfolni, sem tagadni" elv volt, illetve az, hogy a techguru ne sugalljon olyasmit, hogy a SEC alaptalanul vádolta meg a csalással. Mivel a felügyelet egyik fő problémája Musk, mint vezérigazgató viselkedése volt, akár újabb korlátozó intézkedésekkel is bővíthetik a megegyezésüket.

Harvey Pitt, a SEC volt vezetőjének reakciója ennél egyszerre volt megengedőbb és ingerültebb. Szerinte Musk twittje nem sért ugyan értékpapír-törvényt, viszont "gyerekes, nárcisztikus, hülye, téves és irritáló". Ugyanakkor elmondta azt is, hogy semmiféle törvény nem kötelezi Muskot arra, hogy szeresse a SEC-et, vagy hogy kedves dolgokat mondjon róla.

A twitt nyomán a csütörtöki piaczárást követően a Tesla-részvények több mint 2 százalékot estek az aznapi 4 százalékos esés tetejébe.

Muskot nemcsak a tőzsdefelügyelet képviselői szólták meg, de a szövetségesek körében sem lett népszerűbb. Ross Gerber Tesla-részvényes, a Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management vezérigazgatója például ezt a bejegyzést címezte Musknak:

"What the fuck? Kérlek, fejezd be a twittelést. Nyugodtan hívj, ha beszélni akarsz róla. A Tesla sikerét akarjuk látni. Így csak az ellenséget segíted. Nem értem."

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.