2018. október 5. 15:05
mfor.hu

A "hülye" és a "gyerekes" csak két jelző a sok közül, amivel a SEC korábbi vezetője illette a Tesla-vezér újabb kirohanását.

Elon Musk ismét nem bírt magával, és Twitteren szólt be az amerikai tőzsdefelügyeletnek. Csütörtök koradélután a techguru ezt lőtte ki a közösségi oldalra:


"Remek munkát végez a Shortolva Gazdagító Bizottság. És annyira találó volt a névváltoztatásuk!"

A twittben gyakorlatilag azzal vádolta meg a SEC-et, hogy amikor Muskot nemrég értékpapírpiaci csalással vádolták meg, és perrel fenyegették, akkor szándékosan azokat a befektetőket gazdagították, akik a Tesla bukására játszottak, hiszen a hír kipattanására óriásit zuhantak az elektromosautó-gyártó részvényei, ezt pedig bennfentes kereskedéssel, előre felkészülve alaposan ki is lehetett használni. Mint ismert, a két fél végül peren kívül megegyezett, melynek keretében Musk és a Tesla is súlyos büntetést fizetett, illetve a fenegyerek vezetőt három évre eltiltották a cég elnöki székétől, bár vezérigazgatói posztjában meghagyták.

A gunyoros twitt, amellett, hogy forrófejűen posztolta Musk, még kifejezetten kockázatosnak is mondható, mert a vádalkut, bár megkötötték, a szövetségi bíró még nem hagyta jóvá. A SEC nem kommentálta a kirohanást.

Az akciónak ennek ellenére akár lehetnének is következményei. A Wall Street Journalnak nyilatkozó szakértő szerint Musk potenciálisan megsértette a tőzsdefelügyelettel kötött alkuját, melynek egyik fő kikötése a "sem cáfolni, sem tagadni" elv volt, illetve az, hogy a techguru ne sugalljon olyasmit, hogy a SEC alaptalanul vádolta meg a csalással. Mivel a felügyelet egyik fő problémája Musk, mint vezérigazgató viselkedése volt, akár újabb korlátozó intézkedésekkel is bővíthetik a megegyezésüket.

Harvey Pitt, a SEC volt vezetőjének reakciója ennél egyszerre volt megengedőbb és ingerültebb. Szerinte Musk twittje nem sért ugyan értékpapír-törvényt, viszont "gyerekes, nárcisztikus, hülye, téves és irritáló". Ugyanakkor elmondta azt is, hogy semmiféle törvény nem kötelezi Muskot arra, hogy szeresse a SEC-et, vagy hogy kedves dolgokat mondjon róla.

A twitt nyomán a csütörtöki piaczárást követően a Tesla-részvények több mint 2 százalékot estek az aznapi 4 százalékos esés tetejébe.

Muskot nemcsak a tőzsdefelügyelet képviselői szólták meg, de a szövetségesek körében sem lett népszerűbb. Ross Gerber Tesla-részvényes, a Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management vezérigazgatója például ezt a bejegyzést címezte Musknak:

"What the fuck? Kérlek, fejezd be a twittelést. Nyugodtan hívj, ha beszélni akarsz róla. A Tesla sikerét akarjuk látni. Így csak az ellenséget segíted. Nem értem."

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.