<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Történetének legrosszabb napján van túl a jónevű elektromos autógyár, miután részvényének árfolyama 12 százalékkal zuhant, hatmilliárd dollárt veszítve értékéből. A tőzsdei felügyelet vádalkut ajánlott Elon Musk cégvezérnek a tőkepiaci csalás ügyében, de ő ezt nem fogadta el, mivel két évre le kellett volna mondania a cégvezetésről.

Drámai fordulatot vett Elon Musk ügye, de ezen nem lehet csodálkozni, hisz az első pillanattól látszott, hogy amit elkövetett, nagyon durva manipuláció, melyet szigorúan büntetnek. Nem tudni, miért hagyta ezt a tényt figyelmen kívül az egyébként zseniális vállalkozó, még ha dühében is követte el a cselekményt, pár perc alatt átgondolhatta volna a következményeket, és visszakozhatott volna.

Az amerikai tőzsdefelügyelet szerint - és ezt Musk nem is vitatta - "azért kerekítette fel 420 dollárra egy twittben a Tesla akkori részvényárfolyamát, mert ennek a számnak külön jelentősége van a marihuána-kultúrában, és mert azt hitte, a barátnője jól szórakozik majd ezen."

Elon Musk a barátnőjét akarta megnevettetni abban a twittben, amibe most belebukhat
Elon Musk a barátnőjét akarta megnevettetni abban a twittben, amibe most belebukhat

Ezzel két probléma volt: az egyik, hogy az egésznek semmi alapja nem volt, de ami a nagyobb baj, hogy ezt kereskedési időben, a kereskedés felfüggesztése nélkül, nem hivatalos, a szereplők által egyformán hozzáférhető csatornán tette, ahogy ezt a szabályok előírják - írja a Privátbankár elemzése.

Vádalku

Most az amerikai felügyelet vádat emelt ellene, de tegnap alkut ajánlottak neki, miszerint nem kellene elismerni bűnösségét, ehelyett büntetést fizet, és két évre lemond a Tesla vezetéséről, és két független igazgatót neveznek ki. A CNBC szerint Musk elutasította a vádalkut, mondván, az nem méltó hozzá, de hát a cselekmény, amit elkövetett, ugyancsak nem volt méltó a híres vállalkozóhoz.

Mit ér a cég Elon Musk nélkül?

A részvény ára hatalmasat zuhant, 14 százalék egészen rendkívüli mérték egy nap alatt, ráadásul nagy réssel esett, a grafikonon szinte keresni kell az utolsó napi ármozgás gyertyáját. A 307.52 dolláros csütörtöki záróárhoz képest pénteken 271.33-as árfolyamon kereskedtek a cég papírjaival a New York-i tőzsdén.

A befektetők úgy gondolják, hogy Elon Musk a Tesla lelke, nélküle a cég nem kapna hiteleket, nem tudna tőkét emelni, ha szükséges. Elemzők mindazonáltal nem zárják ki, hogy valamilyen megegyezés létre fog jönni, de ennek nyilván olyannak kell lenni, hogy a jövőre nézve elriasztó hatása legyen, ha valaki ilyen magas poszton árfolyam manipulációt tervezne.

A mostani tőzsdefelügyeleti eljárás és vádalku nem jön jól a cégnek, hiszen a Tesla eddig is küszködött azzal, hogy bebizonyítsa befektetőinek, hogy képes a gyártását annyira felpörgetni, hogy kielégítse az - elsősorban a Model 3 iránt támasztott - vásárlói igényeket, és így profitábilis működést. Ráadásul az utóbbi időben több vezető is elhagyta az autógyárat, nem utolsó sorban Musk vezetési stílusa miatt. A cég régi befektetői is kezdenek kétségeket támasztani a karizmatikus vezető iránt, Ross Gerber a Financial Timesnak nyilatkozva azt mondta, hogy nehéz megmondani, van-e Musknak még vezérigazgatóként jövője a társaságnál, és "Elon nagy hibát követett el".

Brian Johnson, a Baclays elemzője szintén arról beszélt, hogy a SEC eljárása Musk távozásához vezethet.