2p

A WholeFruit csokoládégyártó módszer nem csak a kakaóbabot, de az egész kakaógyümölcsöt hasznosítja. A Mondelez a héten már be is mutatja az ezzel az eljárással készült, új termékeit az USA-ban.

Új csokoládégyártó eljárással rukkolt elő a svájci Barry Callebaut cég, mely az egész kakaógyümölcsöt hasznosítja, és ezáltal nagyban csökkenti a megtermelt hulladékot a hagyományos csokigyártással szemben. A WholeFruit-nak keresztelt új csokitípus ezen a héten az USA-ban már be is mutatkozik.

A hagyományos csokoládégyártás során a kakaógyümölcsből csak a kakaóbabot hasznosítják, a többi részt kidobják. A gyümölcs nagyjából 70 százaléka végzi így a kukában, pedig ezek a hulladéknak ítélt részek is hasznosíthatók. A svájci cég állítása szerint az új eljárással a gyümölcs 100 százalékát dolgozza fel.

Az új csokifajta ízét a gyártó gyümölcsösebbnek ígéri. A korábban kidobott gyümölcshéjat, gyümölcshúst, gyümölcslét a közleményük szerint a csoki mellett italok, smoothiek, desszertek és péksütemények magas minőségű összetevőjeként lehet hasznosítani.

A WholeFruit csoki több szempontból is beletalál a korszellembe: egyrészt a csokoládé dráguló világpiaci ára is afelé hajtja az ipart, hogy minél több hasznot sajtoljon ki a felvásárolt gyümölcsből, másrészt a vásárlók körében is megnövekedett a természetesebb összetevőkből készült csemegék és a hulladéktermelés visszaszorítása iránti igény is. Az új csoki jó pozícióban van ahhoz, hogy mindhárom kapuba bevágja a ziccert.

Hogy ez a gyakorlatban is sikerül-e, az hamarosan kiderül. A Barry Callebaut a csokiipar legnagyobbjainak szállít be, partnere a Nestlének, a Hersheynek, az Unilevernek és a Mondeleznek is. Utóbbi csokimammut még a héten piacra is dobja a WholeFruit eljárással készült csokoládéit a CaPao brand alatt. Az új csoki európai bevezetése is tervben van, de egyelőre a regulátorok rábólintására vár.

Emlékezetes, hogy idén nyáron a Nestlé előrukkolt saját csokiipari újításával. Az ő saját eljárásuk során is a hulladékot csökkentették: hozzáadott cukor nélkül kezdtek el csokit gyártani úgy, hogy a kakaógyümölcs kakaóbabokat körbevevő, fehér színű, kocsonyás és édes részét porították, és azt adták a csokihoz külsős cukor helyett.

(Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!