7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy időben, még a terjeszkedés időszakában a polgármesterből lett felcsúti milliárdos sorra jelent meg piaci szereplőként újabb és újabb ágazatokban. Ma már a cégbirodalom bővítése sokkal inkább vertikális jellegű, mint horizontális, de a jelek szerint még akadnak olyan, kevésbé kiaknázott területek, amikben potenciált lát Mészáros Lőrinc. Most - meglehetősen körülményes módon, de - a Watt energiaital és más, neves ásványvizek gyártója került az érdekeltségébe.

Friss alapítású cég tette meg székhelyévé tavaly júniusban a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő herceghalmi irodakomplexumot, a Talentis Business Parkot. A 2020. júniusában 3 millió forint jegyzett tőkével létrehozott Aqua Lorenzo Kft. fő tevékenysége üdítőital, ásványvíz gyártása lett, egyedüli tulajdonosa pedig Halmi Tamás volt, akit Mészáros Lőrinc egyik topmenedzserének tartanak, mivel számos érdekeltségben tölt (vagy töltött) be vezetői pozíciót. Ez így önmagában még talán nem lenne túlságosan érdekes, az alapítás után fél évvel azonban arra futott ki a történet, hogy Mészáros Lőrinc az új szerzeménye révén belevágott az energiaital-bizniszbe is. Ráadásul a piac egy nem is akármilyen szereplője, a Watt energiaital révén.

A cégbírósági papírok alapján az Aqua Lorenzo Kft.-nél 2020. december 8-án gyorsulhattak fel az események. Ekkor Halmi Tamás mellé új tulajdonos lépett be a képbe, a változást a cégbíróság bő egy héttel később, december 12-én jegyezte be. Halmi ezzel kisebbségi tulajdonossá vált, a Kft. döntő része, 99 százaléka pedig a Konzum PE Magántőkealapé lett.

Bár a magántőkealapoknak pont az az előnye, hogy a névtelenség homályában maradhatnak a mögötte álló személyek, Mészáros Lőrinc néhány évvel ezelőtt jelentette be, hogy ő és felesége áll a magántőkealap mögött. Mivel azonban 2020 őszén a Mészáros házaspár hivatalosan felbontotta a házasságát, joggal feltételezhetjük, hogy a céges érdekeltségekhez hasonlóan a Konzum PE Magántőkealap mögül is kivonult az exfeleség.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A Konzum PE megjelenésével párhuzamosan rengeteg tőke áramlott az Aqua Lorenzo Kft.-be papíron, a jegyzett tőke ugyanis a kft.-k esetében minimálisan előírt 3 millió forint százszorosára, 300 millióra nőtt.

Egyébként a cég alapításának ideje és Mészáros Lőrinc tulajdonosként való megjelenése nem tűnik teljesen véletlennek. Az Aqua Lorenzo-t Halmi Tamás három hónappal azt követően alapította meg, hogy az üdítőital- és ásványvízpiac egy nagyobb szereplője ellen elindult a felszámolási eljárás.

Ez a cég a 37,14 millió forintos jegyzett tőkével rendelkező, és évente 11-15 milliárdos forgalmat bonyolító Aquarius-Aqua Kft. A vállalat egészen 2019-ig 300-500 milliós adózott profitot ért el, ami viszont nagyobb probléma, hogy közben az adósságai is tetemes összegre, 11-15 milliárd forintra híztak. A társaságot négy ceglédi magánszemély birtokolja, Benedek Anita, Benedek Sándor (feltételezhetően apa-lánya kapcsolatban vannak), valamint Plutzer Ferenc és a többségi befolyással rendelkező Plutzer Tamás Ferenc.

Az elmúlt éveket tekintve számos problémával nézett szembe az Aquarius-Aqua, az Opten adatbázisban felszámolási eljárást, csődeljárást, büntetőjogi intézkedések sorát találni. Előbb a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, majd a NAV Bűnügyi Igazgatósága, végül a Baranya Megyei Főügyészség tett összesen négy büntetőjogi intézkedést, melyek egyike sem zárult még le az adatbázis szerint. A problémák 2020 márciusában csúcsosodtak ki, amikor is a gazdasági kollégium elindította a felszámolási eljárást. Ennek keretében a cég eszközállománya is árverésre került.

A cégközlönyben megjelent hirdetmény és az elektronikus árverési oldal anyaga szerint a tavaly decemberben meghirdetett pályázat január első napjaiban zárult, és a jelek szerint az árverésre bocsátott tételek a meghirdetett minimáláron, 5,1 milliárd forintért keltek el. A vevő kiléte hivatalosan még nem ismert, ennek ellenére szinte biztosra vehető: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került Aqua Lorenzo Kft. az.

A feltételezést több tény is megerősíti: egyrészt a Gazdasági Versenyhivatalhoz bejelentették az összefonódást.

"A Mészáros Csoporthoz tartozó Aqua Lorenzo Kft. megszerzi az Aquarius-AquaKereskedelmi, Ipari és Szolgáltató Kft. albertirsai üdítőital-és ásványvízgyártó üzemét. Az üzemnek a bejelentéssel  érintett összefonódás versenyjogi megítélése kapcsán legfontosabb termékei a Veritas és az Aquarius márkanevű, valamint különböző saját márkás ásványvizek" - olvasható a dokumentumban.

Másrészt 2020 utolsó hónapjaiban több, az egykori Buszesz Zrt-hez tartozó, illetve az Aquarius-Aqua Kft. által gyártott és forgalmazott termék (pl. Watt energiaital) védjegyének az Aqua Lorenzo Kft. lett a tulajdonosa a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisa szerint.

Itt érdemes egy gondolat erejéig kitérni arra, hogy Mészáros Lőrincnek nem lesz teljesen ismeretlen terep az üdítőital- és ásványvíz-piac. 2015 év elején hozta létre a Vivienvíz Kft.-t, mely az utóbbi években stabilan 600-700 millió forint közötti forgalmat bonyolít le. A cég egyik legnagyobb megrendelője a MÁV Zrt. Az Aquarius-Aquával azonban egy ennél sokkal nagyobb és jövedelmezőbb cégre tesz szert a felcsúti milliárdos.

Horvátországi szálak

Visszatérve a versenyhivatalhoz bejelentett összefonódáshoz, ott feltűnik egy új szereplő is az ügyletben: az IRS-AQU-A.D.R.I Kereskedelmi és Gyártó Kft. A társaságot a cégkivonat szerint az Aqua Lorenzoval párhuzamosan alapították albertirsai székhellyel (ez azonos az Aquarius-Aqua Kft. egyik telephelyével), ám első ránézésre semmi köze Mészáros Lőrinchez és üzlettársaihoz. De ez csak a látszat.

Az IRS-AQU-A.D.R.I Kft. ügyvezetője Ignácz János lett, aki jelenleg ezen kívül semmilyen más - hazai - gazdasági érdekeltséggel nem rendelkezik, és vezető pozíciót sem tölt be magyarországi cégnél. A Kft. alapítója és tulajdonosa pedig egy zágrábi székhellyel rendelkező társaság, a REX MARE ADRIATICA d.o.o., ahol szintén Ignácz János tölt be vezetői szerepet. A zágrábi társaságot 2011 év végén alapította a mára felszámolás alá került Aquarius-Aqua Kft., fő tevékenysége vízi szállítóeszközök kölcsönzése és lízingje. Vagyis a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Aqua Lorenzo nemcsak a magyarországi anyacéget kebelezné be, de annak horvát leányának friss hazai alapítású cégét is. A kör itt zárul be, mivel az elektronikus árverési oldalon található pályázati anyagból kiderül: a nyertes pályázó kötelezettséget vállal arra, hogy a REX MARE ADRIATICA d.o.o-tól megveszi annak IRS-AQU-A.D.R.I Kft.-ben lévő 100 százalékos tulajdonrészét. Egyébként 2020. december 1-től kizárólagosan az utóbbi cég forgalmazza az Aquarius-Aqua termékeit.

Ásványvíz és energiaital

Az Aquarius-Aquával jókora szeletet hasít ki magának a piacból Mészáros Lőrinc. A cég piaci részesedése eléri ugyanis a 30 százalékot, a hazánkban működő szinte összes élelmiszer hálózat egyik jelentős beszállítója. Fő profilja a saját márkás ásványvizek gyártása, melyhez saját albertirsai kutakból szerzik a vizet.

A felszámolás alá került cég honlapja szerint egy hosszú és részletes auditsorozat eredményeként a Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. (a Pepsi termékek forgalmazója) felkérte az Aquarius-Aqua Kft.-t, hogy végezze el a Pepsi termékek közül néhánynak a bérgyártását. Emellett Mészáros Lőrinc nevéhez kötődik majd az összefonódást követően a Veritas és az Aquarius ásványvizek, illetve a Watt energiaital.

Velünk párhuzamosan, de tőlünk függetlenül a g7 is feldolgozta a témát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!