<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p


			
		
		


		
		

Ahhoz képest, hogy a koronavírus-járvány ütötte százmillió eurós lyukakról, megrendült helyzetű klubokról lehet hallani a futballvilágban, a 2021 nyári átigazolási időszakban csapatot cserélt minden idők tán két legjobb futballistája (Lionel Messi a PSG-be igazolt, Cristiano Ronaldo visszatért a Manchester Unitedbe), megdőlt az angol átigazolási rekord és a piac minden volt, csak épp csendes nem. Úgy tűnik, tovább nyílik az olló: a legjobban menedzselt angol Premier League klubjai továbbra is tudnak költekezni; az is segít, ha a tulajdonos pénze kifogyhatatlan, s kérdés, a most felgyorsuló folyamatok nem vezetnek-e egy eddiginél is nagyobb erőkoncentráció létrehozásához.

„Kinek van egyáltalán pénze?” – tette fel a kérdést a BBC az átigazolási piac megnyitása előtti cikkében. Szeptember elejére sokat tisztult a kép: egyrészt azoknak a kluboknak, amelyek ligájuk hatalmas, tévés jogdíjakra alapozott bevételei miatt továbbra is megengedhetik maguknak a költekezést (elsősorban az angol Premier League csapatai, bár eltérő mértékben). Másrészt azoknak, amelyek minden eddiginél nagyobb erődemonstrációt tarthattak befektetőik-tulajdonosaik pénzén (ilyen a francia PSG, vagy az előbbi csoportba is tartozó angol Manchester City és Chelsea). Míg azonban az angol topklubok vagy a PSG előretörhettek az átigazolási piacon, az olasz és spanyol csapatokon látszik a megrendülés, a németek pedig szokás szerint viszonylag takarékosak. Sok klubnál a költekezés egyfajta előremenekülési kényszernek is tűnik – illetve most versenyelőnyt is lehet szerezni hazai és nemzetközi színtéren, mert még a szuperklubok némelyike is kiárusításokra kényszerült.

Saját szabályok

„A nagy kluboknak a COVID-járvány nem okozott akkora problémát. A Manchester United három sztárt igazolt, a Manchester City megszerezte Jack Grealisht, aztán átigazolt a nyáron Messi, Ronaldo, Lukaku. A legnagyobbakat kevésbé érintette a válság, de annak hatásai lejjebb már érződnek, főleg a Premier League-en kívül. Beszéltem ügynökökkel Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Törökországban, és arról számoltak be, hogy nehezen tudnak a játékosaik klubot váltani. Ez az átigazolási szezon megmutatta, hogy a futball saját szabályok alapján működik” – számolt be a The Athleticnek a nyári tapasztalatokról Erkut Sögüt, aki többek között Mesut Özil ügyeit intézi.

Egy liga mind felett

Ha összeadjuk az olasz Serie A, a német Bundesliga, a francia Ligue 1 és a spanyol La Liga csapatainak nyári átigazolási kiadásait – ezek a különféle későbbi bónuszok nélküli alapösszegek, és becslésekről van szó, hiszen nagyon sok átigazolási díjat sosem hoznak nyilvánosságra –, akkor körülbelül 1,67 milliárd eurót kapunk.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.