<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A tulajdonos így igazgatósági tag is lett egyben.

Az elmúlt hetekben változás történt az index.hu mögötti cég, az Indamedia Network Zrt. igazgatóságában: távozott Andacs Botond, és érkezett Vaszily Miklós.

A hír önmagában ennyi, azonban Vaszily személye, a médiavilágban az elmúlt 20 évben betöltött szerepe miatt érdemes kicsit bővebben foglalkozni az amúgy is számos vitát generáló indexes cégvilággal.

Vaszily Miklós ugyanis az évek hosszú sora alatt a Fideszhez közel álló médiabirodalom egyik kulcsfigurájává vált.  Az ő irányítása idején bocsátották el az akkor még független hírportál, az Origo főszerkesztőjét a Lázár János külföldi utazásait boncolgató írás miatt. Ezt követően az MTVA-nál, az Echo Tv-nél, illetve a mai napig a TV2-nél töltött, illetve tölt be vezető pozíciót.

Vaszily Miklós igazgatósági tag lett (Forrás: MTI Koszticsák Szilárd)Vaszily Miklós igazgatósági tag lett (Forrás: MTI Koszticsák Szilárd)

Cikkünk szempontjából a leglényegesebb, hogy az elmúlt időben az index.hu háza táján bukkant fel (újra) Vaszily. Azért írjuk, hogy újra, mert a kétezres években már volt dolga a portállal, illetve az azt – és számos más médiaterméket – kiadó Közép Európa Média Zrt.-vel, ahol szintén irányító posztokat töltött be.

Időközben, mint bemutattuk, számos más nagy kiadónál megfordult, majd megint az Index környékén tűnt fel. Emlékezetes, hogy az index.hu szerkesztősége tavaly nyáron szakításig fajuló vitába bonyolódott a kiadóval, s a viszony elmérgesedésében jelentős szerepe volt Vaszily felbukkanásának. A médiaipari szakember az Index hirdetéseit, pénzügyeit intéző háttércégben szerzett tulajdonrészt, linkedines profiljában az Indamedia Network Zrt. társtulajdonosaként definiálja önmagát. A múltbeli tapasztalatok miatt a jövőt sötéten látó indexes szerkesztőség benyomta a pánikgombot, „veszélyeztetettre” állítva az Index befolyásoltsági barométerét. A csapat végül távozott, és Telex néven indított új lapot, helyükön pedig új szerkesztőséget épített az Indexet kiadó cég.

Ebben a cégben bukkant tehát föl arccal Vaszily. Cégszerűen ez úgy néz ki, hogy az INDEX.HU Informatikai Zrt. (illetve több más termék, mint például a napi.hu) tulajdonosa, az Indamedia Network Zrt. igazgatóságába ült be május végén Vaszily Miklós. Megjelenése egybeesett egy másik tag – Andacs Botond – távozásával, aki ugyanezen időpontban került ki a testületből, miután lemondott (a hivatalos indoklás szerint „más projektekben” akarja kipróbálni magát).

Vaszily eddig igyekezett a háttérben maradni, legfeljebb egy-két nyilatkozat erejéig lépett ki a napra, hogy megnyugtassa a közvéleményt, nem áll szándékukban egy új Origót csinálni az Indexből, ám – tekintettel arra, hogy egy évvel vagyunk a 2022-es választás előtt – sokan tartanak attól, hogy a fordulat elkerülhetetlen az Index életében; vannak, akik szerint ez már el is kezdődött. Ha szükséges, a politikai nyomást pénzügyivel is ki lehet egészíteni, mivel egy összetett pénzügyi manőver révén az index.hu-nak tartozása állt fenn az Indamedia felé.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.