4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A napokban indította el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az eljárást.

Már lassan öt hónapja annak, hogy Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt nemcsak érdekeltségei révén, szponzorként áll a szombathelyi másodosztályú fociklub mögött, hanem annak a tulajdonosa is lett. A cégbíróság július hetedikén jegyezte be a cégkivonatba a változást, miszerint a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. egyik tulajdonosa, a Haladás Marketing Kft. Homlok Zsolt többségi tulajdonába került.

A társaság közgyűlésén az üzletember nagyívű terveket és jövőt vázolt fel, a célok között megemlítve az NB I-es visszajutást, valamint egy harmadosztályú csapat létrehozását, mely alapvetően a klub és helyi foci fejlődését lenne hivatott szolgálni.

Ennek szinte napra pontosan öt hónapja, ám egyelőre nem nagyon látszódnak a gyökeres változás jelei. A Haladás a bajnokság 7. helyén osztozik a Soroksárral, 10 ponttal lemaradva a feljutást érő második helytől. Ám a bajnokság még nagyon hosszú (mindössze 18 forduló ment le belőle), még bármi megtörténhet, az viszont vitathatatlanul kellemetlen fejlemény, hogy a csapat mögött álló cég baja komolyan meggyűlhetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. Az ugyanis néhány nappal ezelőtt végrehajtást indított ellene.

Öt hónapja tulajdonosa is a focicsapatnak Homlok Zsolt. Fotó: Szombathelyi Haladás
Öt hónapja tulajdonosa is a focicsapatnak Homlok Zsolt. Fotó: Szombathelyi Haladás

Először a NAV végrehajtás alatt álló adózók adatbázisában vettük észre a Kft. nevét. Noha elvileg, ha valamely szervezet szerepel a listán, azt végrehajtás alatt álló adózónak kell tekinteni - hiába magyarázható az mondjuk csak egy technikai hibával, mint volt már ilyenre példa. Majd megnéztük a társaság cégkivonatát, mely már egy ennél súlyosabb állapotról tanúskodott, ugyanis a cégbíróság már be is jegyezte a végrehajtás tényét.

Ebből derült ki, hogy a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága Követeléskezelési Osztálya november 18-án indította az eljárást, mely bejegyzését november 24-én kérte a cégbíróságtól, mely aznap eleget is tett a kérésnek.

Megkérdeztük a csapat mögött álló gazdasági társaságot, mi miatt kezdeményezett végrehajtást a NAV, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Természetesen, amennyiben megérkezik, frissítjük vele a cikkünket.

Mindenesetre a jogszabályok értelmében valószínűsíthető, hogy valamilyen tartozást hozhatott össze a cég, mely nagyságáról és annak teljesítési határidejéről is tájékoztathatta a céget.

Ez egyébként nem ez az első ilyen eset a cég történetében. Az Opten adatbázisa alapján legutóbb 2019-ben volt hasonló: egyszer augusztusban, egyszer pedig decemberben. Az első alkalommal másfél hónap után sikerült rendezni a problémát és elérni az eljárás megszüntetését, decemberben ennél kevesebb időre volt szükség, három hét alatt sikerült megoldani a helyzetet.

Nem volt fényes év a 2021-es

Bár lassan vége a 2022-es évnek is, érdemes rápillantani a legutóbbi elérhető beszámolójára a 2021-es évről, mely komolyabb problémákat azért nem vetít előre. A korábbi 337 millió forintos árbevétel után tavaly jóval többet, 479 milliót sikerült realizálnia. Igaz, az egyéb bevételek megcsappantak: 317 millióról 177 millióra. Végeredményben pedig azt lehet elmondani, hogy volt már jobb éve is a cégnek, hiszen a korábbi 63 milliós nyereség után tavaly valamivel több mint 10 milliós veszteséget könyveltek el.

Ez azonban a cég stabilitását nem veszélyezteti, hiszen majdnem 200 millió forintos saját tőkével rendelkezik. Igaz, 271 millió forint kötelezettséget is nyilvántart a könyveiben a társaság, mely zöme rövid lejáratú tartozás. Új elem viszont, hogy bekerült a könyvekbe egy 10 millió forintos "hosszú lejáratú kötelezettség, hitel", mely 5 éven túli lejáratú. Az pedig már a cash flow kimutatásból tudható, hogy az előző évi 154 millió forint után tavaly 85 millió értékben vett fel a cég hitelt, kölcsönt. Mivel hosszú lejáratú kötelezettsége elenyésző a teljes állományhoz képest, egyfajta likviditási forrásbevonásról lehet szó, melyet a cég éven belül vissza is fizetett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!