5p

Nem elég, hogy a román hatóság leállíttatta a Csíki Csipsz 33 termékének a gyártását és forgalmazását, a Csíki Sör tulajdonosának újabb pénzeket kell betolnia a cégbe, miután az 2021-ben is veszteséges lett – sorrendben immár hatodszor. 

Vegyesen zárta a 2021-es évét a Csíki Sör Magyarország Kft. Az pozitívum, hogy sikerült megállítania a bevételei 2017 óta, évről évre tartó csökkenését. Ráadásul látványosan, a tavalyi, 1,3 milliárd forintot meghaladó forgalma ugyanis több mint a másfélszerese a tavalyelőttinek. Igaz, a bázist 2020-ban a koronavírus-járvány kirobbanását követő leállás, majd az, hogy a vendéglátóhelyek az év novembertől nem nyithattak ki, csak rendelésre szállíthattak házhoz, jelentősen levitte.

Csőstül jön a baj. Fotó: Depositphotos
Csőstül jön a baj. Fotó: Depositphotos

Negatívum ugyanakkor, hogy a Csíki Sörnek az árbevételét nem hatékony működés mellett sikerült megugrasztania. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy bár a cég a tavalyi évét eredményesebben zárta, mint a tavalyelőttit, a 2020-as veszteségét így sem sikerült nyereségbe fordítania. Mindössze annyi történt, hogy a 2021. évi mínusz az egy évvel korábbinak kevesebb, mint a felére, közel 82 millióra mérséklődött.

Magyarázatot a cégvezetés nem fűzött a fenti számokhoz a cég 2021-es beszámolójának kiegészítő mellékletében. Így csak feltételezhetjük, hogy a Csíki Sör ráfordításainak szokatlanul nagy mértékű növekedése okozhatta a cég vesztét. Az anyagjellegű ráfordításai közel 1,3 milliárd forintra rúgtak, ezek csaknem 33 százalékkal voltak magasabb az egy évvel korábbinál. A személyi jellegű ráfordításai azonban még ennél is jobban nőttek, azok 71 millió feletti értéke majdnem 79 százalékkal haladta meg a 2020-asokat. Mindez tíz alkalmazott között oszlott meg, akik közül hat szellemi és négy fizikai. Pedig a személyi jellegű ráfordítások egy főre vetített értéke még nem is tekinthető magasnak, az éves szinten 7,1 millió ugyanis egy hónapra vetítve 600 ezer forint alatti összeget jelent.

Mindenesetre az újabb veszteség láttán felmerül a kérdés, hogy a Csíki Sör tulajdonosának, a romániai Sansimionban bejegyzett Lixid Project Srl-nek miért éri mg működtetni a sörgyártó vállalkozást. Hiszen az alapítása óta, azaz immár hat éve egyfolytában negatív eredmény miatt a Lixid folyamatosan arra kényszerül, hogy friss tőkét tegyen a cégbe. 

2018 óta eddig összesen 378 milliót tolt be tőkeemelés formájában a Csíki Sörbe a tulajdonosa. Legutóbb tavaly év végén 78 milliót, azt követően, hogy a kft. törzstőkéjét 381 millióról 3 millióra szállította le. 

Most megint valami hasonlóra kényszerül, hiszen a 2021-es mínusz miatt a cég saját tőkéje még az 1,2 milliót sem éri el, miközben egy kft. működtetéséhez minium 3 millió forint szükséges. Ezért, valamint a Polgári törvénykönyv azon előírása miatt, miszerint egy gazdasági társaság saját tőkéje nem lehet alacsonyabb a jegyzett, illetve a törzstőkéje ötven százalékánál (márpedig a Csíki Sör törzstőkéje 83 millió),

az ügyvezető „késedelem nélkül összehívja a taggyűlést a szükséges intézkedések meghozatala céljából” – olvasható a Csíki Sör 2021. évi üzleti beszámolójának kiegészítő mellékletében. 

Szórul szóra ugyanez szerepelt a cég tavalyi beszámolójában, akkor októberben került sor tettekre.

A Csíki Sör annak idején azzal került reflektorfénybe, hogy a fideszes Kósa Lajos javaslatára 2020 nyarán a parlament áldását adta arra a törvénymódosításra, miszerint a nagy sörgyártók mellett a kisebb főzdék nagyobb teret nyerjenek. Azáltal, hogy megszüntette a termékek kizárólagosságát biztosító szerződéseket, így az úgynevezett HoReCa-szektor egységeiben, azaz szállodákban, éttermekben, kocsmákban és kisvendéglőkben stb. a nagy sör- és üdítőitalgyártók mellett mások, jelesül a hazai kézművesek és a kisméretű gyártók is forgalmazhatják a termékeiket.

Általános volt a nézet, hogy a törvénymódosítás kedvezményezettje a 2016-ban alakult Csíki Sör volt, amely közvetett – a Lixid Projecten keresztüli – fő tulajdonosa az a Lénárd András, akit kormányközeli üzletemberként tartanak számon, s pont akkor panaszkodott a multikra, mondván, azok kiszorítják őt a szupermarketekből és az éttermekből, amikor Kósa benyújtotta a szóban forgó törvényjavaslatát.

Ám mint látható, a Csíki Sör nem élt a tálcán kapott lehetőséggel. S bár a jogszabályváltozás kapóra jöhetett a Pécsi Sörfőzdének is, amely tulajdonosai – közvetve, más cégeken keresztül – Matolcsy György jegybankelnök két unokatestvére, Szemerey Tamás Béla és Szemerey Zoltán András, valamint az utóbbi fia, utóbbi is csak a 2020-as évet zárta nyereséggel, tavaly már ő is veszteséges lett.

Ráadásul a Csíki tulajdonosának gondjait tetézheti, hogy a román hatóság leállíttatta az általa előállított Csíki Csipsz 33 termékeinek gyártását és forgalmazását, mert Székelyföldet írtak a csomagolásra a gyártó címéhez Románia helyett, noha ez a hatóság szerint ez ebben a formában nem igaz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!