3p

A takarékszövetkezeti integrációt a néhai Takarékbank vezéreként levezényelt Vida József által egyedül birtokolt Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. több mint tízszer nagyobb nyereséget ért el 2023-ban, mint egy évvel korábban, amely döntő részét – immár egyedüli tulajdonosként – ki is vette osztalékként.

Nagyot fordult a világ Vida Józseffel. 2021-ben még a 18. leggazdagabb magyar volt, 64,5 milliárd forinttal, az idén viszont már alig fért be az első százba, a 17,3 milliárdra becsült vagyona csak a 99. helyre volt elegendő.

Ekkora zuhanást idézett elő, hogy Vida három éve tulajdonosként kiszállt az addig általa vezetett Takarékbankból, amely a Budapest Bankkal és az MKB Bankkal egyesülve 2023. május 1-jén létrehozta az MBH Bankot. Az ezt követően megmaradt vagyonának legértékesebb eleme a TV2-es cégcsoport. Ennek értéke már évek óta meghatározhatatlan, az az információ, miszerint a 36 milliárd forintos saját tőkével szemben közel 30 milliárdos hitelállomány áll, hosszú ideje nem aktualizálódott.

A TV2-őt 2019 nyarán szerezte meg az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt., amelyet akkor még négy magánszemély birtokolt, egyenként 25-25 százalékos arányban. Köztük Vida. Aki tavaly márciusban kivásárolta a tulajdonostársait.

Egyedül is megy
Egyedül is megy
Fotó: MBH

Így már egyedüli részvényesként konstatálhatta, hogy az Abraham Goldmann 2023-ban kilőtt. Több mint duplaannyi árbevételt ért el, csaknem 215 millió forintosat, mint 2022-ben. Más kérdés, hogy ezzel csak tartotta a 2020-tól tartó, évi kétszeres mértékű növekedési dinamikát. 

Egészen más, túlzás nélkül állítható, hogy elképesztő pályát írt le a cég profitja. A 290 milliárd forintot súroló adózott nyereség majdnem 13-szorosa az egy évvel korábbinak. Amit szinte teljes egészében ki is vett osztalékként Vida, 244 milliót szavazott meg magának.

A kiugró eredményre az utóbbi években megszokottakhoz képest ezúttal sincs szöveges magyarázat az Abraham Goldmann beszámolójához csatolt kiegészítő mellékletben. Így arra sem, miből eredhet a 2022-es 10,8 millióval szemben tavaly 300 milliót meghaladó egyéb bevétel, ami a társaság üzleti tevékenységének eredményét 63 millió forintról 364 millióra ugraszthatta. Ez bőséges puffert nyújtott neki a pénzügyi műveletein keletkezett csaknem 46 milliós – az előző évinél 7 millióval nagyobb – mínusz elviseléséhez.

Más kérdés, hogy a jelentős tavalyi nyereség révén 2023 végére az Abraham Goldmann közel 409 millió forintra hízott saját tőkéje 100 millióval elmarad a kötelezettségektől. Amelyek többsége (290 millió) hosszú lejáratú, a többi egy éven belül esedékes.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!