A GDP 0,5 százalékába kerülne az euró bevezetése Csehországban


A GDP mintegy fél százalékába kerülne az euró bevezetése Csehországban, az európai stabilizációs mechanizmushoz (ESM) való cseh hozzájárulás pedig mintegy 34 milliárd koronát tenne ki - jelentette ki Tomás Prouza, az európai ügyekért felelős cseh államtitkár pénteken Prágában az euró bevezetéséről rendezett pénzügyi konferencia sajtóértekezletén.

A cseh gazdaság fel van készülve az euró bevezetésére és nagymértékben teljesíti a közös pénznem bevezetésének feltételeit - mondta.

"Kevés ország van olyan jól felkészülve az euró bevezetésére, mint a Cseh Köztársaság" - vélekedett Ludek Niedermayer, EP-képviselő, a cseh jegybank korábbi kormányzója.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke szintén leszögezte: Csehország gazdasági szempontból kész az euró bevezetésére. "Az euróövezetbe való belépés elsősorban politikai döntés és akarat kérdése" - nyilatkozta Dombrovskis.

A cseh kormány az idén kiemelt feladatnak tartja - fejtette ki Tomás Prouza -, hogy intenzív vitát nyisson az euró bevezetéséről, és a lakosság széles körű, megbízható információkhoz jusson. Rámutatott: a kormány fontosnak tartja, hogy mielőtt Csehország bevezetné az eurót, megfelelő nagyságú pénztartalékokkal rendelkezzen, ha bármi oknál fogva is válság alakulna ki.

Csehországban már hosszabb ideje folyik a vita az euró bevezetéséről. Míg a gazdaság nagyobb szereplői támogatják az euró bevezetését, a lakosság többsége, az utóbbi időben készített felmérések szerint, ellenzi. Szakértői számítások szerint az euró csehországi bevezetésének legkorábbi dátuma 2020 lehet.

A kormány céldátumot nem határozott meg és a közös pénznem bevezetése a kormányprogramban sem szerepel.

Milos Zeman államfő korábban az euró mielőbbi bevezetése mellett kardoskodott. Tavaly novemberben azonban azt nyilatkozta, hogy Csehország csak azután tudja bevezetni az eurót, miután rendeződik Görögország helyzete az euróövezetben.

MTI
Hirdetés


Telefont keres? Vezeték nélküli készülékek széles választékban! Írószerek, papír, irodatechnika, nyomtató kellékek. Nézzen szét az mfor.hu irodaszer áruházában!

További ajánlataink:
Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyagok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Eladták a Népszabadság kiadójátEladták a Népszabadság kiadóját

Az Opimus Press Zrt. vette meg a Mediaworks Hungary Zrt.-t.

.
hirdetés
elrejt
 
.