4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy év kellett hozzá, de hivatalosan is a Kreml mellé költözött vissza Budapestről a Nemzetközi Beruházási Bank.

Már hivatalosan sem a budapesti címén működik az orosz kémbanként elhíresült Nemzetközi Beruházási Bank (IIB). A pénzintézet nagyjából éppen egy éve jelentette be, hogy már nincs dolguk az Európai Unióban és az amerikai szankciók miatt korlátozottak a lehetőségeik, ezért áthelyezik a székhelyüket Magyarországból Oroszországba. A költözéshez egy év kellett, eddig a budapesti, Fő utca 1. szám alatti Lánchíd Palota szerepelt a kémbank papírjain. 

A Nemzetközi Beruházási Bank tájékoztatja, hogy az IIB Kormányzótanácsának egyhangú döntését követően 2024. április 9-től az IIB Charta módosítását alkalmazzák, amely a Bank székhelyét Moszkvában (Orosz Föderáció) hozza létre. Az IIB székhelyének új címe: Mashi Poryvaevoy utca 7., Moszkva

- került ki egy közlemény a bank honlapjára.

A budapesti címet tehát hivatalosan is törölték, a moszkvai központ pedig nincs messze a Kremltől, a közelében számos más orosz bank is tevékenykedik, mint a Vnyesekonombank vagy a Roszbank. A kémbanknak már nincs európai tagja: az oroszok mellett Kuba, Mongólia és Vietnám rendelkezik benne részesedéssel.

Új címük: Moszkva
Új címük: Moszkva
Fotó: Nemzetközi Beruházási Bank

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman tavaly április 12-én jelentette be, hogy szankciós listára tették a budapesti orosz kémbank, a Nemzetközi Beruházási Bank három vezetőjét, akik között egy magyar személy is található. A diplomata elmondta: többször is figyelmeztették a magyar kormányt arra, hogy milyen veszélyeket jelent a szövetségekre a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti jelenléte, ám a kormány mindig elutasította ezeket az észrevételeket. Orbán Viktor kormányfő április 13-án pedig alá is írta Magyarország kilépését a Nemzetközi Beruházási Bankból. Egy héttel később a pénzintézet bejelentette, hogy Moszkvába költözik.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az oroszok visszaadták volna a Lánchíd palotát, erről szó sincs. Lapunk írta meg tavaly nyáron és azóta sem történt változás, hogy kiürítették ugyan a palotát, de nem szándékoznak eladni és a Valton vagyonőreivel védik. Az orosz alapítású bank 2020 márciusában jelentette be, hogy a műemléki épületet veszi meg székhelyének. Ekkor már több mint 170 szervezetet és intézményt tudhatott befektetői között – bankokat, nyugdíjalapokat, biztosítótársaságokat –, többek között Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Hollandia, Magyarország, Moldova, Románia, Oroszország és az Egyesült Királyság területéről.

A XIX. században épült neoreneszánsz stílusú palotát Ybl Miklós tervezte. Az 5500 négyzetméteres épület tulajdonjoga az államtól több magánvállalkozás után 2013-ban került a Nobilis Kristóf üzletemberhez köthető DÖB-68 Zrt.-hez, amelytől 2020-ban vásárolta meg a bank 8,89 milliárd forintért. A bank székháza tiltott terület volt a magyar hatóságoknak, mert a diplomáciai képviseletekre vonatkozó védelem illete meg őket.

Arról is lapunk számolt be, hogy nem volt jó ötlet a kémbankkal üzletelni, milliárdos veszteségek tornyosulnak és úgy tűnik, hogy ez nem hiányzik senkinek. A kémbank néhány havonta közli a kötvénytulajdonosokkal és hitelezőkkel, hogy sajnos továbbra sem tudja rendezni a tartozásait. A 3 éves kémbank-kötvényből 2020 szeptemberében hazai bankok, befektetési alapkezelők és további befektetők vásároltak. Van olyan bank is, amelyik egymilliárd forint értékben rendelkezik kémbankos kötvénnyel, amelyek idén tavaszán járnak le. Mivel a budapesti székhelyét Moszkvába visszatelepítő pénzintézet uniós számlái is be vannak fagyasztva, így kérdéses, hogy a magyar befektetők visszakapják-e a valamikor a pénzüket. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy ne maradnának orosz érdekeltségek Magyarországon. Sajtóhírek szerint ugyanis az immáron 35-szörös magyar bajnok FTC új szponzora a Gazprom lesz. A Gazprom nem szerepel a szankciós listán.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!