Ismét vastag lett Orbánék számlája


Januárban több mint a kétszeresése duzzasztotta a kormány a jegybanknál vezetett számláját a legfrissebb adatok szerint.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes statisztikai mérlege szerint a kormány jegybanknál vezetett Kincstári Egységes Számlájának (KESZ) egyenlege 1495,5 milliárd forint volt, ami 835,9 milliárddal több a tavaly év véginél. Ennél nagyobb havi szintű növekedésre legutóbb pont egy évvel ezelőtt volt példa, amit akkor is a mostanihoz hasonló okokkal lehetett magyarázni - vagyis a korábban szándékosan leapasztott számla feltöltésével. 

Akkor az államadósság év végi biztos csökkentése érdekében történelmi mélypontra, 659,6 milliárdra apasztották a számla egyenlegét. Akkor

  • 309,5 milliárd forint értékben vásárolt vissza az ÁKK jegybank által másodpiacon megvásárolt magyar devizakötvényt,
  • 247,8 milliárd forint volt a költségvetés decemberi pénzforgalmi hiánya, amit finanszírozni kellett,
  • 1 milliárd euró értékben járt le Prémium Euró Magyar Államkötvény (ez közel 313 milliárd forinttal apaszthatta a KESZ-t),
  • végül az ÁKK MNB-nél vezetett marginszámlájának keresztárfolyamokból fakadó mérséklődése is csökkentette a KESZ összegét.

A KESZ számla év végi leapasztása egyáltalán nem újkeletű lépés volt a kormány részéről, és ahogy az a korábbi években is megszokott és kívánatos is volt, az év első hónapjában igyekeztek feltölteni a számlát. Erre egyrészt finanszírozási szempontból is szüksége van, hiszen jellemzően a költségvetés év elején szokott nagyobb hiányokat termelni. Igaz, az idei év rendkívüli volt, hiszen tetemes többletet halmozott fel a büdzsé. Másrészről pedig a lejáró adósságok finanszírozása miatt is szükséges a KESZ feltöltése.

Adatvédelmi előírások elsőkézből! Marketing, pénzügyek és HR szabályosan - Adatvédelem 2016 Konferencia a NAIH elnökhelyettesével! - 2016.03.03.

A januári adatok szerint a számlán 1175,5 milliárdnyi forint-, és 320,1 milliárdnyi devizabetét volt elhelyezve. Előbbi növekedett jelentősebb mértékben tavaly év végéhez képest, ami a többletes költségvetés mellett az adósságkezelő rendre tervezettnél nagyobb állampapír-kibocsátásainak is köszönhető.

A jegybank statisztikai mérlege szerint az év első hónapjában hosszú idő után először mérséklődött a forgalomban lévő készpénz állománya. 4290,8 milliárd forint volt, ami 28 milliárddal alacsonyabb a tavaly év végi szintnél.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
A hókuszpókusztól mentes munkanélküliség mérföldkőhöz értA hókuszpókusztól mentes munkanélküliség mérföldkőhöz ért

Valójában csak most sikerült tisztán meghaladni a 4 milliós foglalkoztatotti számot.

.
hirdetés
elrejt
 
.