2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az agrárminiszter szerint az árstopok betöltötték a szerepüket, de most már megtörtént az inflációs fordulat.

Nagy István agrárminisztert a Napi.hu-nak adott interjújában arról kérdezték, hogy az Európában is kimagasló mértékű hazai élelmiszerinflácó nyomán van-e remény az élelmiszerek árának csökkenésére.

"Igen, az élelmiszerek drágulásának mértéke következő hónapokban nagy valószínűséggel mérséklődik. Ezt a piaci folyamatok is előrevetítik. Az élelmiszer-infláció hamarosan túl lehet csúcson, az üzletekben már vannak olyan termékek, amiknek már most csökkent az ára"

- válaszolta erre a miniszter, és utána arról is beszélt, hogy április 30-a után véget érhetnek az árstopok, szavaiból az derült ki, hogy a kormány sem az intézkedés ennél a dátumnál korábbi kivezetését, sem meghosszabbítását nem tervezi:

"A jelenlegi előírások szerint az ársapkák április 30-ig maradhatnak. Az alapvető élelmiszerek árának rögzítése nem piaci célokat szolgált, hanem szociális intézkedés volt, amely be is töltötte a szerepét, hiszen az árstopos termék iránt – eltérő mértékben – átlagosan 20-80 százalékkal nőtt a kereslet. Ahogy említettem, most jött el a fordulat, elérheti a csúcsát az árak emelkedése és az is látható, hogy az infláció csökkenhet az elkövetkezendő hónapokban. Ez elsősorban a mezőgazdasági termékek és az energia nemzetközi ára mérséklődésének köszönhető. Ez a folyamat pedig már megteremtheti az árrögzítés megszüntetésének lehetőségét úgy, hogy a kivezetéssel kialakuló piaci árak ne okozzanak már komoly költségnövekedést a lakosságnak."

A miniszter annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy elkerülhetetlen lett volna az ársapkák hatására a többi termék árának emelését, és elmondta, hogy a hatóságok kiemelten vizsgálják, történt-e a kiskereskedelmi láncok árképzése kapcsán valamilyen jogsértés.

Nagy Istvánt kérdezték az ukrán gabona okozta problémákról is.

"Brüsszel Ukrajnát segíti a magyar gazdákkal szemben"

- mondta a miniszter, aki szerint "elfogadthatatlan", hogy az olcsó ukrán gabona az uniós piacra beáramlásának következményeit a magyar gazdák viseljék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!