A baden-württembergi élelmiszer-ellenőrző hatóságok nyolcféle „dubaji” csokoládét vizsgáltak meg, és azokban nemkívánatos anyagokat, például színezékeket, allergéneket és idegen zsírokat találtak – írta meg a Spiegel alapján a 444.
„A minták kis száma még nem jelez tendenciát, de az eredmények nagyon aggasztóak, és arra késztettek bennünket, hogy egy speciális országos programot indítsunk a Dubai csokoládé országos kínálatának felülvizsgálatára” – idézi Peter Hauk élelmiszerügyi, vidékfejlesztési és fogyasztóvédelmi minisztert egy közlemény.
A bevizsgált termékek öt különböző gyártótól származnak, volt köztük olyan is, amely törökországi gyárakban készült – ezekben például szezámmag nyomait találták meg, miközben ez a csomagoláson nem szerepel, így az erre az összetevőre allergiás fogyasztók nem is tudhatják, hogy nem szabadna enniük belőle.
Az Egyesült Arab Emírségekből származó mintákban pedig valódi csokoládé helyett pálmaolajat találtak, és az összes mintában magas arányban adalékanyagokkal helyettesítették a valódi összetevőket.