2p

Bezárt Magyarország egyetlen műtrágyagyára, mert a szén-dioxid-kvóták és kereskedelmük magyarországi adóztatása ellehetetlenítette a működését.

Végleg leállította termelését Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek - mondta el az Agrárszektornak Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa. Bige szerint a szén-dioxid-kvóta kiosztására és eladására kivetett különadó olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban.

A Nitrogénművek már november 6-ától leállt, a nyilvánosan elérhető adatok szerint csupán egy hónapra,
ám Bige László az Agrárszektornak megerősítette: nem tervezik az újraindulást. A vállalat 93 év után
befejezi a gyártói tevékenységét - írja a 24.hu

Bige László eljuttatta azt a levelet az Agrárszektornak, amelyet szeptember 7-én írt Lantos Csaba energiaügyi és Nagy István agrárminiszternek. A levélben a szóban forgó kormányrendeletre, és az abból fakadó költségnövekedésre hivatkozik a gyár leállítása kapcsán. Az utóbbi a cég számításai szerint meghaladja a 20 ezer forintot a műtrágya tonnájára vetítve. A nagyvállalkozó korábban szembe került a hatóságokkal és támogatta az ellenzéket a legutóbbi választási kampányban. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke korábban kezdeményezte a szén-dioxid-kvóta
felfüggesztését az EU területén, hogy mérsékeljék az energia- és műtrágyaárakat. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!