<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ahogy egyre többen térnek vissza a home officeból a munkahelyekre, ismét kiemelt figyelmet kap az irodai közeg – a komfortszint, a dizájn, az inspiráló környezet, hiszen ha ezek megvannak, akkor a munkavállalók hatékonysága is megnőhet. Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel jobb kedvvel, mennyivel tettre készebben indulhat el reggel az ember az irodába, ha tudja, hogy nem egy szürke közeg várja. Nézzük meg, hogy mivel tehető otthonossá, hívogatóvá egy iroda!

Ideális alapok

Természetesen a jó berendezés nem elegendő – ha az alapvető paraméterek nem megfelelőek, nem sokat tehetünk. Éppen ezért már az irodahelyiség vagy irodaház kiválasztása során is érdemes figyelembe venni néhány szempontot. Fontos lehet például a megfelelő méret, a jó elhelyezkedés, a jó belső elosztás és az is, hogy minden funkciónak legyen meghatározott helye, például legyen vendégtér, közös helyiség és tárgyaló. 

És ha már megtaláltuk a tökéletes teret, akkor mivel dobhatjuk fel azt? Egy nagyméretű szőnyeggel? Vibráló színekkel? Hangulatos bútorokkal és néhány zöld növénnyel? Mutatjuk!

Így tegyük otthonossá a munkahelyet

Az alkalmazottak az irodai közegben töltik a hétköznapjaik tetemes részét, a legjobb esetben legalább egyharmadát, de ha túlórázni kell, akkor ez több is lehet. Éppen ezért annyira fontos, hogy egy kellemes, hangulatos környezetet és nyugodt atmoszférát alakítsunk ki a számukra. Nézzük, hogyan tudjuk ezt elérni!

Válasszuk meg jól a színeket!

A falak, a bútorok és a kiegészítők színeinek megválasztása az alapja annak, hogy valóban hívogató tereket érjünk el. Ehhez fontos tisztázni, hogy melyik helyiségnek milyen funkciója van. Míg a monotonabb munka mellé megfelelőek lehetnek a visszafogott árnyalatok, például a mélyzöld kimondottan nyugtató hatással van az idegrendszerre, így jobban tudnak koncentrálni az ott dolgozók. Egy harsányabb narancs vagy piros a kreativitást, az új, innovatív ötletek megszületését segítheti, ezért a közös terekbe ajánlott.

Jelenítsünk meg különböző textúrákat!

A ridegebb falakat jó, ha puhább textilekkel ellensúlyozzuk, például egy nagyméretű szőnyeggel – ha emellett döntünk, akkor olyat válasszunk, ami könnyen tisztítható. De függönyökkel vagy a kanapéra helyezett párnákkal is hasonló hatást érhetünk el. 

Tipp: A falakat manapság trendi szabadon hagyni, a kilátszó téglák vagy a betondizájn igazán divatos megjelenést kölcsönöz majd az irodának, tárgyalónak.

Legyen ergonomikus és kényelmes a berendezés!

Az irodabútorok – főleg a munkaszékek és az íróasztalok – megválasztásában törekedjünk arra, hogy azok valóban minőségi, egészséget támogató darabok legyenek. A többféleképpen állítható forgószék segíti a gerinc épségének megőrzését, de az olyan munkaállomások, ahol akár néha állva is lehet dolgozni, különösen népszerűek lesznek az alkalmazottak körében.

A dekoráció is fontos!

Lényeges, hogy ne legyen túl sok, de ne legyen túl kevés sem: előbbi esetben elterelheti a figyelmet a munkáról, utóbbi esetben pedig csak egy hétköznapi, szürke teret kapunk. Igyekezzünk egy fókuszpontot kialakítani! Erre alkalmas például egy nagyméretű szőnyeg, ami színes és mintás, de akár a falra szerelhető képek, egy különleges falfestés vagy a polcokon elhelyezett kiegészítők is adhatják ezt. Találjuk meg a kényes egyensúlyt a céges reklámok és az otthonihoz közelítő, belsőséges dekorelemek között.

Törekedjünk harmóniára!

A berendezés összképe legyen harmonikus, próbáljuk meg úgy kiválasztani az egyes elemeket, hogy azok együtt is jól működjenek. Ha nincs ehhez érzékünk, akkor egy profi lakberendező a segítségünkre lehet a tervezésben és a kivitelezésben is.

Az atmoszféra is meghatározó 

Ahhoz, hogy otthon érezzék magukat dolgozóink az irodában, az ideális berendezés mellett kellemes munkahelyi atmoszférát is kell teremtenünk. Erre tökéletesek például a közös szabadidős programok, csapatépítők, családi napok, hétvégék megszervezése. De még az olyan apróságok is hozzájárulhatnak a közösségépítéshez, mint a gyümölcsnap, a pozitív napi üzenetek, a kis visszajelző ajándékok vagy egy közös ebéd.

Ahhoz, hogy alkalmazottaink szeressenek az irodában dolgozni bizony megfelelő környezetet kell kialakítani, ami otthonos, kényelmes, de inspiráló irodatereket jelent. A megfelelő színek használata, az ergonomikus irodabútorok beszerzése és a kreatív kiegésztőválasztás, de az irodai pozitív atmoszféra megteremtése is mind lényeges eleme ennek. Ha ezek megvannak, akkor dolgozóink sokkal jobb kedvvel és hatékonyabban látnak majd neki a munkának is!