2p

Ukrajna és az ENSZ közös célja a gabonamegállapodás meghosszabbítása március 18. után - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, miután Kijevben tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral.

"Ma abban vagyunk érdekeltek, hogy ne legyen éhínség a világon. A másik közös célunk a gabonafolyosó kiterjesztése. Felvetettük a kezdeményezés jövőbeli meghosszabbításának kérdését, annak részleteit, hogyan segíthetnénk tovább a világot" - fejtette ki az államfő.

Magyar szempontok

Nem voltak felhőtlenül boldogok az utóbbi hónapokban a magyar gazdák, miután óriási mennyiségű ukrán gabona érkezett hozzánk, az árak ugyanis bezuhantak. Az exportőrök egy része vélhetőleg úgy gondolkozott, hogy ha pénzt kap a termésért, akkor biztosan jobban jár, hiszen az oroszok elrabolhatják, vagy egy rakétatámadással megsemmisíthetik. A magyar gazdákat viszont komoly kár érte, hiszen a betárolt gabonájukat nem tudják eladni. Azt is felvetették, hogy az ukrán szabályok alapján az EU-ban betiltott vegyszerekkel is kezelhették az utóbbi időben érkezett termést. A kormány ugyanakkor csak félszívvel állt a hazai termelők mellé, az import révén ugyanis valamennyire letörhető az infláció, ami most prioritást élvez.

Guterres úgyszintén a fekete-tengeri gabonakezdeményezés folytatásának "rendkívüli fontosságát" hangsúlyozta - számolt be az Interfax-Ukrajina hírügynökség. Az ENSZ-főtitkár kommentálta a napokban napvilágra került videofelvételt arról, hogy egy fogságba esett fegyvertelen ukrán katonát orosz katonák agyonlőnek. "A szörnyű felvételek, amelyeken látszólag egy ukrán katona életét vesztette, egyben arra is emlékeztet, hogy a hadviselés szabályait be kell tartani" - mondta Guterres. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!