<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ukrajna és az ENSZ közös célja a gabonamegállapodás meghosszabbítása március 18. után - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, miután Kijevben tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral.

"Ma abban vagyunk érdekeltek, hogy ne legyen éhínség a világon. A másik közös célunk a gabonafolyosó kiterjesztése. Felvetettük a kezdeményezés jövőbeli meghosszabbításának kérdését, annak részleteit, hogyan segíthetnénk tovább a világot" - fejtette ki az államfő.

Magyar szempontok

Nem voltak felhőtlenül boldogok az utóbbi hónapokban a magyar gazdák, miután óriási mennyiségű ukrán gabona érkezett hozzánk, az árak ugyanis bezuhantak. Az exportőrök egy része vélhetőleg úgy gondolkozott, hogy ha pénzt kap a termésért, akkor biztosan jobban jár, hiszen az oroszok elrabolhatják, vagy egy rakétatámadással megsemmisíthetik. A magyar gazdákat viszont komoly kár érte, hiszen a betárolt gabonájukat nem tudják eladni. Azt is felvetették, hogy az ukrán szabályok alapján az EU-ban betiltott vegyszerekkel is kezelhették az utóbbi időben érkezett termést. A kormány ugyanakkor csak félszívvel állt a hazai termelők mellé, az import révén ugyanis valamennyire letörhető az infláció, ami most prioritást élvez.

Guterres úgyszintén a fekete-tengeri gabonakezdeményezés folytatásának "rendkívüli fontosságát" hangsúlyozta - számolt be az Interfax-Ukrajina hírügynökség. Az ENSZ-főtitkár kommentálta a napokban napvilágra került videofelvételt arról, hogy egy fogságba esett fegyvertelen ukrán katonát orosz katonák agyonlőnek. "A szörnyű felvételek, amelyeken látszólag egy ukrán katona életét vesztette, egyben arra is emlékeztet, hogy a hadviselés szabályait be kell tartani" - mondta Guterres. (MTI)