2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újra beindultak a gazdatüntetések a cseh fővárosban.

Cseh gazdák trágyát szórtak ki kormányzati épületek elé Prágában, és traktorokkal zárták le az utcákat csütörtökön a tüntetések újabb hullámának indításaként. Továbbra is a támogatások növelését, a bürokrácia csökkentését és az Európai Unióba irányuló olcsó import azonnali leállítását követelik a Reuters beszámolója szerint.

A gazdák idén EU-szerte az utcára vonultak és vonulnak, követelve az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló Green Deal intézkedéscsomagban rájuk vonatkozó korlátozások megszüntetését, valamint az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre kivetett vámok visszaállítását.

Szerdán lengyel gazdák ezrei tüntettek a miniszterelnök varsói irodája előtt, gumiabroncsokat égettek és petárdákat dobáltak. A múlt hónapban a brüsszeli gazdák is gumiabroncsokat gyújtottak fel az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozója előtt.

A cseh gazdák február közepe óta immár harmadszor kezdenek tiltakozásba, csütörtökön kora reggel Prágába vonultak, több száz traktor sorakozott fel a kormányzzati épületekhez vezető folyóparti utakon, akadályozva a forgalmat, feltartva a tömegközlekedést. A rendőrség szerint a gazdák trágyát is kiszórtak, emiatt egy személyt le is tartóztattak.

Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter megismételte, hogy a kormány nem enged a nyomásnak. "Kész vagyok elmenni és tisztességes vitát folytatni a gazdákkal" - mondta Vyborny az X közösségi médiaplatformon közzétett bejegyzésében. "Őszinte hozzáállást várok a (tiltakozás) szervezőitől, akik megígérték, hogy nem akadályozzák a prágai forgalmat." Márpedig a villamossínekre szórt trágya ennek nem felel meg - írta a miniszter.

Címlapkép forrása: X / Nexta

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!