A magyar termelők és feldolgozók versenyképességének erősítése és a tejtermékek fogyasztói árainak csökkentése érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej árát meghatározó árprognózis módszertanát – erről állapodtak meg a tejpiaci szakmaközi szervezet és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vezetői. A módosításra a GVH szakértői tettek javaslatot a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat megállapításai alapján. A GVH célja, hogy a megállapításai és javaslatai olyan gyakorlati intézkedéseket indukáljanak, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerinfláció letöréséhez.
A GVH április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatának eredményeit összefoglaló jelentéstervezetét. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság hat javaslatot fogalmazott meg az infláció csökkentése érdekében. Ezekben a GVH szakértői többek között felvetették a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által alkalmazott nyerstej alapárprognózis módszertanának felülvizsgálatát.
A jelentéstervezet szerint a módszertan jelenleg egy olyan árprognózison alapul, amelynek egyes elemei 2023-ban tovább növelhették volna a tejtermékek áremelkedését, ezzel fűtve az inflációt. A GVH ezért az árképlet felülvizsgálatát javasolta a Terméktanács számára, melyhez a nemzeti versenyhatóság felajánlotta szakmai támogatását. A hatóság javaslata a magyar fogyasztókat és a magyar tejtermelőket is védi, a revízió ugyanis nem csak az infláció mérséklődéséhez, hanem a hazai tejtermelők versenyképességének erősítéséhez is hozzájárulhat.
Április 26-án a GVH öt hazai szakmai szervezettel és az Agrárminisztériummal egyeztette a tejtermékek fogyasztói árának csökkentését célzó javaslatterveit. A konzultáción Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke jelezte, hogy nyitottak az GVH javaslatának hasznosítására. Így május 16-án a GVH elnöke és szakemberei újabb szakmai konzultáción fogadták a Terméktanács vezetőit.