3p

Az UBM csoport mintegy 50 millió eurós (20 milliárd forint) beruházással Kazahsztánban folytatná külföldi terjeszkedését - közölte szerdán a takarmánygyártással és takarmányalapanyag-kereskedéssel foglalkozó magyar cégcsoport.

A tájékoztatás szerint két éven belül egy 30 ezer tonna éves kapacitású premixüzemet, egy laboratóriumot, valamint egy oktatási központot terveznek Kazahsztán déli részére.

A beruházás második szakaszában - várhatóan 2028-ig - három, egyenként 100 ezer tonna éves kapacitással rendelkező takarmánygyárat is létesítenének a közép-ázsiai országban, áll a társaság közleményében.

A kazah takarmányipar több mint 50 százalékkal, évi 6,3 millió tonnára bővülhet 2029-re. Az UBM számításai szerint a Kazahsztán baromfiiparának takarmányigénye másfélszeresére, mintegy évi 2,6 millió tonnára, sertésiparának takarmányszükséglete közel harmadával, évi 577 ezer tonnára, míg szarvasmarha ágazatának takarmány-felhasználása közel kétharmadával, évi 3,1 millió tonnára bővülhet 2029-re - írták.

A marháknak is kell a takarmány (illusztráció)
A marháknak is kell a takarmány (illusztráció)
Fotó: Depositphotos

Így összességében az ipari takarmányigény Kazahsztánban várhatóan a jelenlegi - Magyarországéval nagyjából megegyező, évi 4 millió tonnás - szint több mint másfélszeresére, 6,3 millió tonnára növekedhet öt éven belül a cég becslése szerint.

Horváth Péter, az UBM csoport vezérigazgatója hangsúlyozta, az intenzív állattenyésztés elterjedésének köszönhetően Magyarország is a fejlett nyugat-európai országok technológiai szintjén áll az állattenyésztés és a takarmánygyártás területén. A beruházással szeretnék Kazahsztánban is elterjeszteni cégcsoportjuk kutatás-fejlesztési tevékenységére épülő kiemelkedő ágazati know-how-ját, valamint a legfejlettebb technológiát.

Hozzátette, Kazahsztán és Magyarország között 1996 óta van érvényben egy kölcsönös beruházásvédelmi megállapodás, a két ország tíz éve kötött stratégiai partnerségi megállapodást a befektetési együttműködés erősítésére. A kazah nemzeti bank statisztikája szerint a magyar cégek 2005 óta 320 millió dollárt fektettek be Kazahsztánban.

A beruházást a tervek szerint az UBM saját tőkéből, magyar és kazah állami források, továbbá kockázati tőke bevonásával finanszírozza majd, és kazah leányvállalatokon keresztül fogja végrehajtani, áll a közleményben.

Az 1996-ban alapított UBM csoport Magyarország piacvezető takarmánygyártója, és egyik legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője. A mintegy 400 munkavállalót foglalkoztató cégcsoport Magyarországon, Szlovákiában és Romániában 6 takarmánygyárat működtet.

A cégcsoport a Magyarországon, Olaszországban, Ausztriában, Romániában és Szerbiában működő kereskedelmi irodáival lefedi a takarmányalapanyag-nagykereskedelemi piacokat a Fekete-tengertől egészen Nyugat-Európáig. Az export tevékenységből származó árbevétel a cégcsoport teljes árbevételéből 54,3 százalékot ( 57,25 milliárd forintot) tett ki a 2023/24-es üzleti év első hat hónapjában - tájékoztatott az UBM cégcsoport.

Az UBM Holding Nyrt. a 2022. július 1-jétől 2023. június 30-ig tartó üzleti évét 913,1 millió forint adózott eredménnyel zárta, míg egy évvel korábban 2,8 milliárd forint volt a nyeresége. A cégcsoport 231,6 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, ami 17,8 százalékos emelkedés éves szinten.

Az UBM részvényeit a BÉT standard kategóriájában jegyzik, utoljára június 25-én kereskedtek a papírral, záróára 1500 forint volt, az elmúlt egy év legalacsonyabb ára 1270 forint, míg a legmagasabb 1500 forint volt az MTI szerint.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!