2p

A külső forrással is létrehozott új termékkel sikerrel harcolhatnak a biogazdák a kártevő rovarok ellen.

Biogazdálkodók számára fejlesztett uniós támogatással kártevő rovarokkal szemben alkalmazható növényvédelmi megoldást a szegedi Chili Produkt Kft.

A drága vegyszerek és a műtrágya mellőzése miatt egyre népszerűbb itthon a biotermelés. Fotó: Depositphotos
A drága vegyszerek és a műtrágya mellőzése miatt egyre népszerűbb itthon a biotermelés. Fotó: Depositphotos
A biogazdálkodók kis dózisban használnak vegyi anyagokat tartalmazó permetszereket, növényi lemosókat - például réz-szulfát hatóanyagú szereket -, de ezek összetevői nem minősülnek sem fenntartható módon előállított anyagoknak, sem "bionak", a természetes alapú szerek hatékonysága pedig gyakran elmarad a kívánatostól. A Chili Produkt Kft. ezért olyan megoldást fejlesztett, mellyel az egyes rovarkártevők által okozott kár jelentősen csökkenthető vagy akár teljesen elkerülhető.

A vállalkozás az emberre ártalmatlan - sőt az élelmiszerekben fogyasztott - alapanyagokból illóolaj-keveréket készít, amelyek a kritikus időszakban - például az almamoly rajzásakor vagy peterakásakor - elrejtik a célnövényt az elsősorban szagok alapján tájékozódó rovarok elől. A megfelelő - a többi közt a tapadást biztosító - segédanyagokkal ellátott keverékekből vízzel hígítva a végfelhasználók állíthatják elő a haszonnövényekre kijuttatható biopermetszert.

A 2009-ben alapított Chili Produkt Kft. fűszerpaprika őrlemények, fűszerek és zöldségszárítmányok, fűszerkeverékek, élelmiszeripari alapanyagok gyártásával és nagykereskedelmével foglalkozik. A cég a késztermékek mellett komplex keverékeket fejleszt, vevői hazai és külföldi élelmiszergyártók mellett gasztronómiai vállalkozások.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a közvetve és közvetlenül magyar magánszemélyek tulajdonában álló, 44 alkalmazottat foglalkoztató Chili Produkt Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 2,5 milliárd forint volt, ami 48 százalékkal haladta meg a 2021-est. A vállalkozás 2021-ben 228, tavaly 180 millió forint adózott eredmény ért el. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!