3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ipari környezetben, sőt akár háztartásokban is gyakran előkerülhetnek olyan készítmények - például spray-k, porok, krémek, gélek, stb. -, amik számos olyan vegyi anyagot tartalmazhatnak, melyek károsak lehetnek az egészségünkre. 

Ezek közé tartoznak a biocid termékek is, melyekben biocidok, azaz vegyi anyagok találhatóak, s így az alkalmazásukkal hatékonyan el lehet pusztítani a különböző mikroorganizmusokat - baktériumokat, gombákat, vírusokat.

Ugyanakkor tisztában kell lenni egy fontos dologgal: ezeket a termékeket engedélyeztetni kell, amennyiben egy cég forgalmazni szeretné őket. A folyamat lebonyolításában az InnovaTox szakszerű segítséget tud nyújtani, ugyanis az egyik fő tevékenységi köre nem más, mint a biocid engedélyeztetés

Milyen módon valósulhat meg az engedélyezés?

Mielőtt valamelyik cég forgalomba hozna egy biocid terméket, végig kell csinálnia egy engedélyeztetési eljárást, ami többféle módon is megvalósulhat. Azt, hogy melyiket lehet, illetve melyiket kell választani, attól függ, hogy milyen típusú biocidról van szó, és a cég mely piaco(ko)n kíván terjeszkedni.

A biocid engedélyezési eljárások típusai:

  • Nemzeti engedélyezés: ha a cég a terméket csak egyetlen piacon szeretné forgalmazni, akkor elegendő az adott ország engedélye
  • Kölcsönös elismerés: ha a cég a terméket több piacon is forgalomba akarja hozni, akkor kérelmeznie kell az engedély kölcsönös elismerését más tagállamokban
  • Megújítás: engedélyt legfeljebb 10 évre kaphat egy cég, ha ez az idő letelik, akkor meg kell újítani
  • Uniós szintű engedélyezés: ha a cég a terméket az Európai Unió teljes területén szeretné forgalmazni, akkor uniós szintű engedélyeztetésre van szükség
  • Egyszerűsített engedélyeztetési eljárás: ha a forgalmazni kívánt termék megfelel bizonyos kritériumoknak, s ezáltal kevésbé ártalmasnak számít, akkor lehetőség van egy egyszerűsített engedélyeztetési eljárásra is

Mit jelent az “átmeneti időszak” kifejezés?

A téma kapcsán gyakran felmerül, hogy épp egy átmeneti időszakban vagyunk. Ez azt jelenti, hogy épp egy olyan felülvizsgálati program zajlik, ami a tervek szerint 2024. év végén fog befejeződni.

Ennek keretén belül az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA), valamint az illetékes hatóságok közös erővel bevizsgálják a hatóanyagokat, és amennyiben a vizsgálatok a megfelelő eredménnyel zárulnak, engedélyeztetik őket.

Kérjen szakértői segítséget!

A biocid termékek engedélyeztetését számos törvényi előírás szabályozza, többek között európai uniós rendeletek is. Maga az eljárás többféle módon is megvalósulhat attól függően, hogy mennyire veszélyes termékekről van szó, illetve hogy milyen piacon szeretnénk forgalmazni őket.

A szabályokat, engedélyeztetési eljárásokat komolyan kell venni, és az előírásoknak maradéktalanul eleget kell tenni, ha ugyanis valamit figyelmen kívül hagyunk, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Éppen ezért érdemes az InnovaTox munkatársaihoz fordulni, akiktől szakértői segítséget kapunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!