4p

Egy nagy zágrábi ügyvédi iroda segítette Mészáros Lőrinc új cégét abban, hogy megvegye Horvátország legnagyobb almatermelő vállalkozásának részvényeit.

Az egyik legnagyobb horvát ügyvédi iroda segített Mészáros Lőrincnek megvenni Horvátország legnagyobb almatermelő cégét. Még júliusi hír volt, hogy a nemzetközi terjeszkedésre koncentrálva, a felcsúti milliárdos és a tulajdonát képező Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100 százalékos tulajdonrészt szereznek a Rabo d.o.o. vállalatban. A magyar határtól kevesebb mint 25 kilométerre, a Baranja Régió szívében található Knezevi Vinogradi (Hercegszőlős) ad otthont a Rabo komplexumnak és gyümölcsöseinek, amelyek évente több mint 8000 tonna almát és nektarint termelnek.

Azt pedig lapunk írta meg, hogy igazán magabiztos angol nevet választott Mészáros Lőrinc az új cégének, amivel belevág az almatermesztésbe is: Apple Heaven Kft. Ami magyarul Alma Mennyország Kft. lenne. Nyilvános adatbázisok szerint a felcsúti gazdagember új vállalkozása május 31-én alakult és június 7-én jegyezték be.

A többségi tulajdonos maga Mészáros Lőrinc, de a kisebbségi tulajdonos Talentis Agro Zrt. is az ő cégbirodalmának a része. A 10 ezer euró törzstőkével induló vállalat főtevékenysége ugyan a vagyonkezelés, de az altevékenységek között az almatermésű, csonthéjas termesztése is szerepel.

Az almásokban gyakori a fagykár. Fotó: depositphotos
Az almásokban gyakori a fagykár. Fotó: depositphotos

Eddig csak legfeljebb gyanítani lehetett, hogy a Rabo-üzlet és Mészáros Lőrinc új almatermesztő cége között lehet valamilyen kapcsolat. A zágrábi Divjak, Topic és Bahtijarevic (DTB) ügyvédi iroda azonban október közepén hírt közölt a bizniszről.

A DTB jogi tanácsot és támogatást nyújtott a horvát Rabo d.o.o. társaság részvényeinek eladásával és vásárlásával kapcsolatban. A DTB a vevő, Apple Heaven Kft. vezető jogi tanácsadójaként járt el a RABO d.o.o., az egyik legnagyobb horvát alma- és nektaringyártó és -exportőr társaság részvényeinek adás-vételével kapcsolatban

- olvasható az ügyvédi iroda honlapján.

Tehát igazából nem a Talentis Agro vette meg a horvát almacéget, hanem az Apple Heaven nevű leányvállalata.

Nem túl jó az üzlet időzítése. A vg.hu zágrábi tudósítója írt arról október 22-én, hogy nem kedvezett az időjárás a lejtmenetben lévő horvát almaiparnak, már saját szükségletüknek a felét sem képesek önerőből megtermelni. Az ország északi részén a tavaszi fagyok okoztak gondot, keleten pedig a nyári esők rontottak a termés minőségén. A cikk szerint az utóbbi években drasztikusan csökkent a horvát almatermelés. Az adriai országban jelenleg 6 ezer hektáron termesztik a gyümölcsöt, ami 900 hektárral kevesebb mint tíz évvel ezelőtt.

A termelők többsége ráadásul kisebb ültetvényeken termel, ez pedig a versenyképességet is rontja. Mindez oda vezetett, hogy mára a horvátok a hazai szükségletek felét sem képesek megtermelni. A jelenség hátterében az elmúlt évek alacsony felvásárlási árai és a munkaerőhiány áll. Az almatermesztés ugyanis rendkívül sok kétkezi munkát és odafigyelést igényel. Ennek ellenére a jóminőségű horvát alma egy része a hazai boltok polcai helyett mégis külföldön végzi.

Az ország legnagyobb almatermelője, a Rabo, ami dél-nyugati szomszédunk almatermelésének 12  százalékát adja, például termékeinek jelentős részét Ázsiába exportálja. Ezzel párhuzamosan a horvát áruházak jelentős mennyiségű almát importálnak elsősorban Lengyelországból - írta  a vg.hu.

Tehát Mészáros Lőrinc almáit Ázsiában fogják megenni. A felcsúti milliárdos eddig nem nagyon érdekelték a gyümölcsök, igaz, 2016-ban felbukkant a tokaji borvidéken: a Búzakalász 66 nevű vállalkozása akkor szerezte meg a bodrogkeresztúri Dereszla Bortermelő Kft.-t, illetve a Dereszlához kötődő másik két borászatban, a Henye és a Tokaj-Major Kft.-kben is a Búzakalász lett a tulajdonos. A bodrogkeresztúri Chateau Dereszla Borászat a mintegy 50 hektáros szőlőbirtokkal az egyik legnagyobb bortermelő a vidéken, de Tihanyban is van borászata Orbán Viktor barátjának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!