2018. szeptember 30. 14:07
MTI

A Tesla részvénye Elon Musk kivásárlási szándékának augusztus 7-i bejelentését követően tíz százalékkal 380 dollár közelébe emelkedett. A későbbiekben azonban a részvényárfolyam folyamatos csökkenésnek indult az Elon Musk ellen a médiában intézett támadások és a SEC vizsgálatának a megindítása miatt. Tegnap a SEC és a Tesla vádalkut kötött, mely szerint Musk távozik a cég elnöki posztjáról, a vezérigazgatói pozícióját viszont megtarthatja. 
 

    Az S3 értékpapír piaci elemző cég kimutatása szerint az amerikai tőkepiacon 13 milliárd dollárnyi "short" pozíció halmozódott már fel a Tesla árfolyamának az esésére várva.     Az árfolyamesésre játszó spekulánsok (short sellers) értékpapírokat kölcsönöznek a részvények birtokosaitól, majd az aktuális árfolyamon azonnal értékesítik is azokat abban a reményben, hogy a kölcsönidő lejáratakor, amikor a papírokat vissza kell adni a tulajdonosnak, alacsonyabb árfolyamon vásárolhatják vissza azokat a tőzsdén. 

    Az S3 kalkulációja szerint a Tesla részvény erősödése az év eleje óta viszont már 3 milliárd dollárnyi árfolyamesésre játszó befektetést "égetett el". A részvény tőzsdei kivezetésével hatalmas veszteség érné a short pozíciót tartó befektetőket.

Forrás: MarketWatch Forrás: MarketWatch


    A Tesla részvénye az értékpapír felügyelettel létrejött megállapodás előtt pénteken 264,77 dolláron 13,90 százalékos eséssel zárt New Yorkban a Nasdaq piacon. Vasárnapra a tőzsdén kívüli kereskedelemben a papír árfolyama fél százalékkal 266 dollárra emelkedett.